Prelazak sa stabla na stablo, kretanje po platformama i savladavanje prepreka, sve to je od danas moguće u Nacionalnom parku Kozara.

Željni avanture moći će da isprobaju svoje vještine u “Avantura parku”, a sve uz sigurnosnu opremu i nadzor zaposlenih. Izgradnju parka pomogao je grad Prijedor i turističke agencije Grada Prijedora i Republike Srpske.

“Zamišljen je da ga koriste djeca od 10 do 14 godina na prvih 10 prepreka, a ukupnih 18 prepreka oni stariji od 14 godina. Sva djeca do 18 godina moraju biti pod nadzorom roditelja i uz saglasnost roditelja, ostali ne”, objašnjava Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

O bezbjednosti se posebno vodilo računa, za šta je od presudnog značaja izbor opreme, ali i stalni nadzor zaposlenih u parku.

“Sama ta oprema koju koristimo je testirana i kupljena kod brendiranog proizvođača, pričamo o opremi od šljema, gurni koje se kače karabinera samog pojasa. E, sad, to je lična oprema koju vi koristite, a zajednička, ta sigurnosna, je ta sajla koja je testirana, od samog proizvođača dobijamo atest na 12 tona”, kaže Draško Anđelić, predsjednik Kluba ekstremnih sportova Albatros.

Park je izgrađen uprkos nevremenu u decembru prošle godine, kada je porušeno 50 stabala na mjestu gdje su bili započeti radovi. Nakon toga izgradnja je opet krenula od nule. Čim je park zvanično otvoren, stigli su i prvi posjetioci.

Jeste li doživjeli avanturu, evo bili ste među prvima, bilo je pitanje za posjetioca parka Vinka Kosa.

“Jesam, pa ništa neizvodljivo, ništa posebno, ima par elemenata koji su zahtjevniji. Treba malo fizičke spremnosti i malo odvažosti”, poručuje Vinko Kos.

“Avantura park” biće otvoren za posjetioce od 10 do 14 časova radnim danom, a vikendom od 10 do 17 časova. Park će biti otvoren kada je lijepo vrijeme. U zimskom periodu neće raditi kao ni pri jakoj kiši ili vjetru.

ATV BL