Porastom temperature, u Prijedoru je pojačan i rad inspekcijskih službi koje kontrolišu kvalitet prehrambenih proizvoda. Cilj je spriječiti eventualne nepravilnosti i posljedice po zdravlje građana.

Za sada, u Odsjeku za inspekcijske poslove Prijedora nisu registrovane neispravnosti, a kazne za nepoštovanje propisa su od 300 do deset hiljada maraka.

Prijedorska gradska inspekcijska služba svakodnevno kontroluiše hranu u ugostiteljskim objektima, mesnicama, poslastičarnicama i prodavnicama. Kada je riječ o proizvodnji i prometu hrane i pića, nadležni inspektori imaju mnogo pitanja.

“Važno je da se ispoštuju temperature na kojima se drži meso i to je to”, ističe Sandra Kecman, trgovac.

Poslastičar Ranko Zgodić navodi da u ljetnim mjesecima imaju oko deset do 15 kontrola.

“Prodajem bjelinu. Kad je toplo, prodaja ide slabije. Imam rashladnu vitrinu, ispravne papire. Ne plašim se inspekcije”, rekla je trgovac Nada Bundalo.

Hrana mora biti uredno deklarisana i adekvatno skladištena, u rokovima trajanja. Rashladni uređaji ne smiju zakazati. Pri visokim tempereturama, posebno se kontroliše prodaja sladoleda, kolača, brze hrane, mesa, mlijeka i jaja.

U ljetnom periodu, kontrole su pooštrene, a kazne za nepoštovanje propisa izuzetno visoke.

“Za pravna lica imamo kazne koje su od 2.000 do 10.000 maraka, ako se odstupa od propisa. Za fizička lica i odgovorna lica u pravnom licu od 300 do 1.500 maraka i za preduzetnike je od 1.000 do 5.000 maraka. Do danas u Prijedoru nije bilo nekih iskakanja, sankcija, iz razloga što svi u poslovanju sa hranom znaju da je ovo period kada smo i mi tu više prisutni”, navodi Naida Stegić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove Prijedor.

Registrovani proizvođači hrane apeluju na inspekcijske organe da pooštre kontrole kada je riječ o nelojalnoj konkurenciji.

Opreza nikada dosta, pa zbog toga većina građana kupuje kod provjerenih prodavača.

RTRS