Iako su sa nekoliko kompanija dogovorili zaposlenje za najbolje studente odmah po završetku školovanja, rukovodstvu prijedorskog Rudarskog fakulteta su upitnici iznad glave jer im nije baš jasno zbog čega na spisku, nakon prvog upisnog roka, imaju samo pet imena.

Ne mogu da shvate da za njih, u gradu okruženom rudištima, sa stranom kompanijom koja tu posluje i pozitivnim iskustvima bivših, uveliko zaposlenih, studenata – ne postoji veći interes.

“Ovaj fakultet je, desetak dana prije upisnog roka, potpisao memorandum sa četiri firme sa kojima je dogovoreno da najbolji studenti sa geologije i rudarstva odmah imaju posao u tim firmama. Ali ni to nije imalo odjeka među mladim ljudima”, kaže Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Zbog čega je to tako nije jasno ni Davorinu koji je Rudarski fakultet završio prije nekoliko godina. Kaže – u Prijedoru se rudari više od sto godina pa je logično da se u gradu školuju i kadrovi te struke. On se nije dvoumio. Nakon što je dobio diplomu, dobio je i posao.

“Nakon dva mjeseca ja sam dobio posao u jednoj međunarodnoj firmi koja ovdje radi i već osam godina sam na jednom mjestu, radim. Takođe, moje kolege koje su završile rudarstvo, veliki broj ih se zaposlio”, kaže Davorin Šikman.

Neki od njih se bave istraživanjem nafte, rade u inostranstvu i dobro zarađuju. A počeli su u Prijedoru. Sve to zna i Dejana. Ona je apsolvent i sigurna je da će posla za nju i te kako biti. Ne vidi razlog slabog interesa za Rudarski fakultet.

“Tako je bilo i kad sam ja upisivala, a na kraju se to sve isplati, kad prođu neke godine. Ovdje treba samo upornost i istrajnost”, kaže Dejana Antonić, apsolvent na Rudarskom fakultetu.

Dekan, na kraju, još poručuje da imaju i novi smjer – geološko inženjerstvo, jedini u Srpskoj. Uvjerava da najmanje deset geologa, čim završi školovanje, odmah može da počne da radi u bar pet kompanija. Sa ovakvim interesom teško može da se opstane, pa se na Rudarskom fakultetu nadaju boljim rezultatima na drugom upisnom roku kako bi prikupili bar 15 studenata i popunili makar jednu studijsku grupu.

ATV BL