Svjedokinja Državnog tužilaštva izjavila je na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru da je optuženi Mićo Jurišić u julu 1992. odveo njenog oca i maloljetnog komšiju.

Jasmina Brkić-Peper je posvjedočila da je 23. jula u njeno dvorište došao optuženi s drugim vojnicima i da su odveli njenog oca, a zatim i maloljetnog komšiju, čija tijela su pronašli dan poslije iza jedne kuće u selu.

“Ja sam u to vrijeme imala četrnaest godina. Došao je Jurišić, znam ga jer je bio vozač autobusa. Nije bio sam. Nisam brojala, ali je bilo puno vojske, kolona. Odveo je mog oca s rukama iza glave… Sutradan je nana povikala da su ubijeni i da se nalaze iza jedne kuće. Otišla sam s majkom, strinom i nanom da ih pokopamo. Moj otac nije imao lice, bilo je puno muha i crvi su hodali”, kroz suze je kazala svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Svjedokinja Firdesa Brkić se prisjetila da je 23. jula 1992. čula četverogodišnjeg sina kako upozorava oca i amidžu da idu iz kuće jer dolazi vojska. Prema njenim riječima, muž i jedan djever su uspjeli pobjeći u šumu, dok je drugog zajedno s komšijom odvela vojska. Dodala je da ju je svekrva pozvala sutradan i rekla da se njihova tijela nalaze u selu, i da su išle da ih ukopaju.

Brkić je kazala da je, od maja 1992. godine do odvođenja njenog djevera, Jurišić dva puta dolazio s drugima i da su tražili njenog muža, koji se krio po šumama.

Muhamed Brkić je ispričao da je 23. jula 1992., kada je bilo “čišćenje Čarakova”, pobjegao s bratom u šumu, odakle je, prema njegovom svjedočenju, “gledao kako je srpska vojska odvodila civile i neke od njih s mosta bacala u Sanu”.

Poslije “čišćenja” svjedok je, kako je rekao, vidio dva leša iza kuće u selu, a kada im se približio, utvrdio je da se radi o njegovom drugom bratu, koji je bio pogođen u oba koljena i u usta, i o komšiji.

Brkić je naveo da je prije ovih događaja bio odveden na punkt u Tukovima, gdje mu je Jurišić nakon ispitivanja kazao da im je Čarakovo zadnja stanica i da će ih ubiti ako ih nađe tamo.

Suđenje će se nastaviti 23. augusta.

BIRN