U Miskoj Glavi kod Prijedora, povodom Ivanjdana 7.jula, u petak je služen parastos, a brojne delegacije u čast onih koji su život dali za slobodu, položile su vijence i prislužile svijeće na spomeniku borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, spomen-ploči borcima NOR-a i groblju žrtava fašističkog terora.

Tradicija narodnog zborovanja, zbog kojeg su mještani nekada prekidali rad u polju kako bi se proveselili sa komšijama, ali i prisjetili junaka koji su odbranili njihova ognjišta, i dalje se brižno njeguje u ovom prijedorskom selu.

Mještanima ovog sela Ivanjdan je jedan od najvažnijih praznika, koji se slavi dva dana.

Veče uoči praznika organizuju narodno zborovanje, koje ne propuštaju ni stanovnici susjednih opština, dok narednog dana zajedno u tišini odaju počast poginulim mještanima.

-Tradicija narodnog zborovanja nije izumrla i srećni smo zbog toga – pričaju mještani Miske Glave.

Da još ima onih koji drže do tradicije i ljudovanja potvrdio je i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Milenko Bilbija koji nam je rekao da je Ivanjdan tradicionalna slava sela i Sabornog hrama Svetog Jovana Krstitelja, te se zahvalio svima koju su pomogli da epitet pravog domaćina osjeti svako.

Predsjednik Mjesne Boračke organizacije Miska Glava Momir Vukić rekao nam je da je u zadnjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo 17 lica i da je ovo obilježavanje od velikog značaja.

-Gledamo ka tome da se ratovi ne ponove, a sjećanja neka uvijek ostanu – istakao je Vukić.

Sveto liturgijsko slavlje u hramu Svetog Jovana Krstitelja predvodio je sveštenik Slavoljub Knežević, paroh ljubijski koji je okupljenim vjernicima istakao značaj vjere i poručio da se treba moliti Bogu da nam oprosti sve grijehe kako bi bili čistog i bezgrešnog srca baš kao Sveti Jovan.

-Miska Glava je posebno mjesto gdje sam osjetio tu neku žicu, pravog naroda i draga braćo i sestre sjedinjavajte se jedni sa drugima baš kao krst i ljubav i neka svako svakog čuva – poručio je Knežević.

Liturgiji kao i pomenu prisustvovao je protojerej-stavrofor Petar Milovac, paroh oštrolučki.

Na jednom od najvećih ivandanjskih zborova na području Prijedora, u Miskoj Glavi, bio je i šef Odsjeka za mjesne zajednice Grada Prijedora Milan Glamočanin.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com