Rijetko koji oldtajmer je dosegao kultni status koji ima “buba”, što se moglo vidjeti i na “Bubijadi” u Resavcima kod Prijedora, gdje je svoje vremešne četvorotočkaše izložilo tridesetak vlasnika najpopularnijeg “Folksvagenovog” vozila.

Na trodnevnom druženju u kampu nadomak rijeke Save okupili su se ljubitelji ovog auta koji su pristigli iz svih dijelova bivše Juge, a koje neraskidivo veže ljubav prema “bubi”. Domaćin manifestacije Slaviša Hrvaćanin, koji je vlasnik “bube” stare 47 godina, kaže da je u njegovom kampu Jugoslavija u malom. On je kazao da mu je namjera bila da razmijene iskustva, kao i dijelove za ovaj auto, ako nekome nešto nedostaje, te da da se druže uz ribolov i roštilj.

– Ljubitelji “buba” su posebni ljudi koji u sebi nemaju ni zrno ljubomore i zavisti i to se vidi i ovdje, gdje nas ima sa svih strana – rekao je Hrvaćanin.

U njegov kamp iz Makedonije u “bubi” kombiju stigao je i Vlatko Jovanovski, koji je prešao 1.030 kilometara.

– Došao sam sa šestogodišnjim sinom, koji voli naša putovanja i druženje na ovakvim i sličnim skupovima – kazao je Jovanovski, koji je kombi kupio prije pet godina i potpuno ga obnovio budući da je po zanimanju automehaničar.

Među učesnicima “Bubijade” bio je i Bogdan Mijailović iz Šapca, koji je organizator šabačke “Bubijade”.

-Proputovao sam cijeli Balkan sa kolegama i uvijek nam je pri ruci i jedan od majstora pa, ukoliko se dogodi neki manji kvar, otklanjamo ga na licu mjesta. Mada, to su rijetke situacije jer u našim “bubama” bez problema stižemo na sve destinacije – kazao je ponosni vlasnik ovog vozila.

Osvojila svijet

“Buba” je, kao prvi model “Folskvagena”, nastala 1938. godine i proizvođena do 2003. Kvalitetom i trajnošću poslije Drugog svjetskog rata ovaj auto je osvojio svijet jer je više od 21,5 miliona “buba” krstarilo svakom zemljom.

I bez obzira na to kada je proizvedena, njeni vlasnici je čuvaju, održavaju i time produžavaju vijek trajanja, što ponosno pokazuju na “bubijadama” koje organizuju u čast ovom vozilu.

Glas Srpske