Ratko Darda, matematički genij iz Prijedora, koji priprema doktorat u Parizu, na prestižnom matematičkom Institutu “Jussieu Paris Rive Gauche”, najbolji je ambasador Bosne i Hercegovine.

Osim što živi svoj san, jer radi ono što voli, Darda u Evropi pokazuje najbolju stranu naše zemlje, njenu mladost i pamet. I to radi na posebno skroman način, presretan zbog pruženih mogućnosti koje je u krajnjem, uz malu pomoć onih koji su još u osnovnoj školi prepoznali njegovu talent i sklonost ka matematici, svojim radom zaslužio.

Nije još siguran hoće li se jednog dana vratiti kući. Iskreno odgovara da ne bi imao dileme kada bi uvjeti bili kao u Parizu. I tako otvara pitanje na koje mora odgovoriti država. Hoće li se pobrinuti o mladima, talentiranima i vrijednima koji zaslužuju najbolje.

Darda je od osnovne škole, preko gimnazije, brojnih takmičenja i Svjetske matematičke Olimpijade u Argentini, gdje je briljirao i u konkurenciji 548 matematičkih genijalaca iz cijelog svijeta osvojio bronzu, znao čime će se baviti i šta mu je cilj.

Rođen je u selu Ništavci kod Prijedora 1994. godine. Jedini je koji je upisao doktorat na čuvenom pariskom institutu.

Dnevni avaz