Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić potpisao je u Sofiji sa predstavnikom kineske kompanije “China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD of Shandong HI-Speed Group Co. Ltd.” protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka – Prijedor.

– Potpisivanjem ovog protokola potpisnice potvrđuju okončanje pregovaračkog postupka i potvrđuju da će dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biti predmet daljih saglasnosti Komisije za koncesije RS, Vlade RS i Vlade NR Kine, kao i predmet mišljenja Pravobranilaštva RS – saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

U sklopu Samita „16 plus jedan“ koji se održava u Sofiji, ministar Trninić i direktor Javnog preduzeća „Autoputevi RS“ Dušan Topić potpisali su, takođe, sa predstavnicima kineskih kompanija “Sinochem Capital Co. Ltd.” i “China Orient Asset Management (International) Holdings Limited” i protokole o saradnji u vezi sa projektom autoputa Doboj – Vukosavlje i autoputa Vukosavlje – Brčko, kao dijela mreže autoputeva na teritoriji Srpske.

Na marginama ovog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Kine potpisan je i ugovor između Vlade Kine i Savjeta ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor su potpisali zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja NR Kine Han Čangfu.

Predviđeno je da potpisnice prihvate koncept „Jedan svijet, jedno zdravlje“ i uspostave mehanizme za saradnju u području prekogranične kontrole bolesti životinja.

EuroBlic-srpskainfo.com