Pred Ratkom Dardom (24), rodom iz Ništavaca kod Prijedora, blistava je karijera matematičara. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija u Parizu, na prestižnom matematičkom Institutu „Jussieu – Paris Rive Gauche“, najbolje rangiranoj matematičkoj instituciji u Evropi,

Slobodno vrijeme

Kaže kako je imao sreću da za mentora dobije jednog od najpoznatijih francuskih matematičara danas, profesora Antoana Šambera-Loara (Antoine Chambert–Loir).

– To što radim prilično je teško, jer je riječ o naprednoj oblasti matematike, rekao bih da je to miks algebarske geometrije i teorije brojeva – kaže Darda, koji je prije samo šest godina, kao maturant Prijedorske gimnazije, na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi u Argentini, u konkurenciji 548 najboljih mladih matematičara na svijetu, osvojio bronzu.

Matematički fakultet u Kopru u Sloveniji završio je u roku, i to desetkama, i potom je odmah stigao u Pariz, gdje je danas na Institutu jedini iz BiH na matematičkim doktorskim studijama.

Kaže da mu stipendija koju dobiva kao mladi istraživač, a riječ je o najboljim studentima s mastera, pokriva troškove boravka u Parizu. Nađe se i nešto slobodnog vremena za druženje, mada je matematika na prvom mjestu.

– Naučio sam i francuski, solidno, dovoljno da držim predavanja i vježbe studentima druge i treće godine. Dovoljno dobro pričam da mogu raditi matematiku – pojašnjava Darda.

Slijedite snove

Ljeto će provesti u Prijedoru s porodicom, a u planu je i odlazak u Brazil, na konferenciju matematičara. Vršnjacima poručuje da slijede svoje snove i da rade ono što vole.

– Treba vjerovati u sebe. I ako se radi dovoljno, može se uspjeti – govori Darda.

Ostaje u Evropi

Ratko od navika nije odustao. Matematiku i tokom odmora radi po nekoliko sati dnevno, jer mu je to sada, kako kaže, profesija. O povratku u BiH trenutno ne razmišlja.

– Mogu reći da sam zadovoljan. Doktorat traje između tri i četiri godine. Za sada ne pravim velike planove, osim što sigurno znam da ostajem u Evropi – kaže Darda.

Dnevni avaz