boracka organizacija prijedorBoračka organizacija grada Prijedora saopštila je danas da je sa žaljenjem primila informacije iz sredstava javnog informisanja o hapšenju 12 i najavljenom hapšenju još šest lica sa područja Prijedora koji su osumnjičeni za krivično djelo ratnog zločina protiv nesrpskog stanovništva u mjestu Zecovi.

„Pošto je borcima Republike Srpske u interesu da svaki zločin u prethodnom ratu bude rasvijetljen, očekujemo da će Tužilaštvo BiH izaći sa validnim dokazima za ovako masovno hapšenje i da će istrajnost, legalizam i neselektivan pristup pokazati i u predmetima ratnih zločina protiv srpskih boraca i civila, posebno onih koje su počinili pripadnici Petog korpusa Armije BiH pod komandom Atifa Dudakovića, a koji godinama stoje u sudskim ladicama i arhivima“, stoji u saopštenju.

Boračkoj organizaciji grada Prijedora u interesu je da svaki zločin dobije sudski epilog i da odgovornost za zločine snose svi koji su ih činili iz neljudskih pobuda, vlastitih interesa, revanšizma ili nekih drugih razloga i na taj način zloupotrijebili ružno i surovo ratno vrijeme i plemenite ciljeve za koje su se istinski borci borili.

„Ali nam je, takođe, stalo da `pravda ne bude osveta i da osveta ne bude pravda` kao što se u pravilu čini kad su Tužilaštvo i Sud BiH u pitanju, pokazujući pristrasnost, selektivnost i revanšizam isključivo prema Srbima. Zločine su u ratu činili svi i niko nema ekskluzivno pravo na žrtvu, a još manje na osvetu“, dodaje se u saopštenju.

Boračka organizacija grada Prijedora očekuje pravično suđenje, validne dokaze i istrajnost u istrazi svih zločina, pa dakle, i zločina protiv srpskog naroda, a svaki drugi epilog još više će produbiti nepovjerenje, strah, pa i zlu krv među građanima, narodima i religijama i stvoriti nove, nepotrebne atavizme i netrpeljivost koji su evidentni i kroz koje se i do sada više puta prošlo.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH prije dva dana uhapsili su 12 lica osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora.

Slobode su lišeni Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić i Rajko Gnjatović.

SRNA