ilustracija-kradjaJosip Komljenović (26), Josip Hainz (18), Veljko Malić (51) i maloljetni G.R (17), svi iz Prijedora, osumnjičeni su da su počinili seriju od sedam teških krađa u proteklih godinu dana na području ovog grada.

Ovu četvorku sumnjiče da je obijala stambene i ugostiteljske objekte dok su vlasnici bili odsutni.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi kazao nam je da se radi o dobro organizovanoj grupi, koja je prije krađe pomno ispipavala teren.

“Za razliku od lopova amatera, koji su najčešće narkomani i obijaju stanove kada im treba novac za drogu, ovi profesionalci izvršenje krivičnog djela planirali su i po nekoliko dana”, kazao je naš izvor.

Osmatrali su teren i provjeravali telefonom ili interfonom da li u stanu ima nekoga. Kada im se upali zeleno svjetlo, odnosno da signal da je čist put, kretali su u pohod da kradu ono što su naumili.

Prema riječima našeg izvora, ovi provalnici su stambene objekte i kafiće obijali podesnim alatom, a najviše su krali bakarne cijevi za grijanje, alat i alatne mašine, tehničku robu, novac, stoku i druge sitne predmete.
“Krali su stvari koje mogu prodati za novac”, kazao je naš izvor, dodajući da su novac zarađen od prodaje dijelili međusobno.

Prema njegovim riječima, Komljenović potiče iz sedmočlane siromašne hrvatske porodice, koja živi u Ljubiji, kod Prijedora, pa je moguće da ga je neimaština natjerala na krađu.

Iz CJB Prijedor su, navodeći incijale, saopštili da su osumnjičeni priznali da su počinili sedam teških krađa, a prilikom pretresa kod istih je pronađen i oduzet određen broj predmeta koji potiču iz objekata u kojima su izvršena krivična djela.

“Radi se o tehničkoj robi, sitnom alatu i kuhinjskom priboru”, saopštili su iz prijedrske policije.

Svi oduzeti predmeti će biti vraćeni vlasnicima, a protiv Komljenovića, Hainza i Malića slijedi podnošenje izvještaja nadležnom Okružnom tužilaštvu za počinjena krivična djela teške krađe.

Prema maloljetnom G.R. će biti preduzete mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Inače, prijedorska policija je posljednjih mjeseci stala na kraj većem broju provalnika. Tako su u petak uhapsili i Dalibora Dračinu (38) iz Kozarske Dubice, koji je počinio čak devet krađa, od kojih šest teških. On je priznao da je od oktobra 2010. do novembra ove godine iz kuća krao određene stvari. Da je Dračina uzimao sve što mu je došlo pod ruku, svjedoči i činjenica da je policija kod njega pronašla čak 307 ukradenih stvari.

Nezavisne novine