avaz-sudbihTužilaštvo BiH je sudiji za prethodni postupak Suda BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za 12 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom 1992. godine na području Prijedora počinili ratne zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Pritvor je predložen za Milunić Dušana zvanog „Bizon“, Stojnić Radomira zvanog „Grom“, Četić Radovana zvanog „Rade“, Stojnić Zorana, Grbić Željka zvanog “Mali Cule”, Zorić Ilije, Milunić Zorana, Grujičić Boška, Grujčić Rade, Grujčić Uroša, Grbić Rajka zvanog „Patak“ i Gnjatović Rajka zvanog „Aćim“.

Određivanje mjere pritvora predloženozbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, zbog navedenih razloga uputio je nadležnom Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.

Dnevni avaz