U Republici Srpskoj u aprilu i maju upisano je 9.600 učenika u prvi razred osnovne škole u narednu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Prema podacima koje su Ministarstvu dostavile osnovne škole, najviše upisane djece je u Banjaluci 1.919 učenika, zatim u Bijeljini 927, Prijedoru 549, te u Doboju 546 učenika.

Najmanje učenika upisano je u Trnovu i Oštroj Luci, odnosno po dva prvačića.

Najviše prvačića biće u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” – 222 učenika, zatim u bijeljinskim osnovnim školama “Knez Ivo od Semberije” – 194 učenika i “Sveti Sava” – 173 učenika.

Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka i “Sveti Sava” Trnovo – po dva učenika, te “Rade Marijanac” Strojice, Šipovo, gdje su upisana tri učenika.

Za školsku 2018/2019. godinu nije bilo upisa učenika u 77 područnih odjeljenja, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 područna odjeljenja upisana po dva učenika.

U prošloj školskoj godini nastavu u osnovnim školama pohađalo je ukupno 92.252 učenika raspoređenih u 5.121 odjeljenje.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja ove godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.

Nezavisne novine
Foto – ilustracija