Na Mrakovici je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša – u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Predsjednik Republike Srpske Milora Dodik rekao je da je narod Kozare podnio stradanje koje je organizovano s ciljem njegovog nestanka.

– Ovdje je u pitanju istinska priča o ustaškom ubijanju Srba. Ubijana su djeca. Stradanje Srba je bilo istinski projekat NDH, plan koji je realizovan već sa Pagom i Јadovnom – rekao je Dodik i dodao da su Srbi žrtve Hrvata i muslimana koji su podržali HDH.

On je naglasio da su Srbi jedini imali državu i da su dali slobodu drugima stvaranjem Јugoslavije.

– Obje Јugoslavije bile su velike srpske političke i nacionalne zablude – rekao je on i dodao da, svjesni stradanja, moramo da spriječimo nova, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode.

Dodik je naveo da ne postoje “bosanski”, “hrvatski” ili “srbijanski” Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

– Nama slobodu niko neće dati, zato je moramo braniti i čuvati. Srbi su uvijek dijelili slobodu sa drugima i ona je uvijek vezana za državu. Uvijek smo, braneći državu, branili slobodu. Danas sam ponosan na Republiku Srpsku – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da su Srbi kroz svoja stradanja u Drugom svjetskom ratu i skrivanje istine o tome trebali da nestanu sa ovih prostora krajem prošlog vijeka, zbog čega je važno stvaranje Republike Srpske.

– Mi želimo jaku Srpsku. Ne želimo da pravimo iluziju od BiH. Ona je zajednica u koju smo natjerani, kao što je to bila Јugoslavija – rekao je Dodik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, rekao je da kao izaslanik predsjednika i Vlade Srbije, ima čast da prisustvuje današnjem obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari.

– Na ovim stratištima, zajedno sa boracima, strijeljane su i bacane u jame nevine žrtve – naglasio je Đorđević.

– Kozara nikada neće biti pokorena, smrt fažizmu, živjela Srpska, živjela Srbija – poručio je srpski ministar.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović istakao je da je projekat Nezavisne Države Hrvatske osmišljen s ciljem uništenja Srba.

– Gdje su god mogli, tu su nas ubijali… Strategija Drugog svjetskog rata je bila da Srba zapadno od Drine ne smije biti – rekao je on i dodao da je završetkom rata, srpski narod upao u novu zamku amnestirajući one koji su ga ubijali.

Savanović je poručio da Srbi sada imaju svoju republiku i da nikada ne smiju dozvoliti da izgube slobodu.

– Samo jedinstveni možemo opstati. Uslov našeg opstanka ovdje je Republika Srpska – istakao je on i dodao da je srpski narod svjestan značaja Srpske i žrtava koje su za nju podnesene.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, obraćajući se prisutnima na Mrakovici, rekao je da Kozara, kao planina legenda, nosi istinu o velikom stradanju i velikom čojstvu i junaštvu, jer se borci i narod Potkozarja nikada nisu predali.

– Svi smo mi ovdje potomci te junačke generacije – rekao je Đaković i dodao da je ključno okupljanje svake godine na Kozari kako žrtve nikada ne bi bile zaboravljene.

Slobodan Šobić, sekretar SUBNOR-a, istakao je da Kozara živi u sadašnjim generacijama i da će zauvijek živjeti u narednim pokoljenjima.

– Mi i nerođeni potomci, ovdje smo danas u stroju zajedničkom i šaljemo poruku da Kozara živi, da je u nama i oko nas, da je naše polazište i ishodište – rekao je Šobić.

Obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari zajednički su organizovali Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova

Parastos žrtvama služen je kod Spomen-krsta, a nakon toga položeni su vijenci kod Centralnog spomenika.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Vlade Srpske na čelu sa potpredsjednikom Srebrenkom Golić, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Srpske i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i delegacija generala i admirala Srbije.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

RTRS