Na Mrakovici će danas biti obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša – u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Obilježavanje zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U 10.00 časova biće služen parastos kod Spomen-krsta, a u 10.45 časova položeni vijenci kod Centralnog spomenika. Programom je za 11.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari prenosiće naša televizija od 11.00 časova.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar porodice, omladine i sporta Srpske Јasmina Davidović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, delegacija Narodne skupštine Srpske, Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Obilježavanju će prisustvovati i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Na Kozari će danas biti i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, studenti Kriminalističko-policijske i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te udruženja opredjeljena za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Beplatan prevoz na Mrakovicu organizovan je iz Banjaluke, Kostajnice, Novog Grada i i Prnjavora.

Uutobusi iz Banjaluke krenuli su u 8.00 časova sa stare autobuske stanice. Iz Grdaske uprave je saopšteno da je povratak planiran danas po završetku manifestacije.

Polazak autobusa iz Kostajnice predviđen je u 9.00 časova sa parkinga kod marketa Kort” a iz Novog Grada i Prnjavora autobusi su krenuli u 8.00.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.
Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

RTRS