U 30 opština Republike Srpske naredne dvije godine trebalo bi da bude izgrađeno 1.000 stanova za socijalno zbrinjavanje. Na ovaj način biće riješen decenijski problem kolektivnih izbjegličkih centara, a dio jedinica dobiće stanari iz različitih socijalnih kategorija. Svi stanovi biće regulisani Zakonom o socijalnom stanovanju.

Već devet godina Borka Đurđević Јanković sa troje djece živi u jednom od socijalnih stanova u Banjaluci. Stan nije njen, ali nakon 17 godina podstanarskog staža pruža sigurnost. Posao ima samo najstarija kćerka, pa žive od jedne plate i socijalne pomoći.

Olivera Mastikosa, koordinator za saradnju sa partnerima i odnose s javnošću Centra za socijalni rad Banja Luka, kaže – banjalučki Centar za socijalni rad prvobitno je raspolagao sa 99 stambenih jedinica, ali nakon otkupa i raznih sporova, ostalo ih je deset. I njih će uskoro uknjižiti na Grad. Potrebe su velike, a posljednji put konkurs za korisnike raspisali su prije dvije godine.

“Ako govorimo o stanarima preko 65 godina, imamo oko 260 korisnika. Dio je na selu, pa su riješeni, ali dio je u gradu i žive u lošim uslovima. Imamo 111 korisnika koji imaju djecu i takođe nemaju riješeno stambeno pitanje”, kaže Mastikosa.

Upravo ove kategorije obuhvaćene su novim Zakonom o socijalnom stanovanju, čiji je nacrt Vlada Srpske usvojila. Njim se prvi put uređuje socijalno stanovanje. Po principu zakupa na neodređeno vrijeme, uz naknadu do jedne marke po kvadratnom metru, pravo na socijalni stan imaće nekoliko kategorija.

“Pod jedan mladi, a među njima su prioritet bračni parovi, pod dva lica sa deficitarnim zanimanjima/lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja, a u stanju socijalne potrebe, posebne socijalne kategorije kao što su beskućnici, samohrani roditelji, djeca, mladi bez roditeljskog staranja, lica sa invaliditetom, žrtve nasilja i druga lica”, ističe pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić.

Realizacijom dva projekta ove i naredne godine, u 30 opština treba da bude izgrađeno 1.000 ovakvih stanova. Njihovi budući stanari uglavnom su korisnici kolektivnih centara. Takva zgrada sa 50 stanova u Prijedoru uskoro će biti završena.

“Očekujemo u narednim mjesecima da će kompletna zgrada biti završena. Izbor korisnika u fazi je odabira, imamo objavljenu preliminarnu listu 18. juna, gdje korisnici imaju 15 dana da ulože prigovor”, naglašava viša stručna saradnica za komunalne poslove i koordinaciju projekata infrastrukrture Gradske uprave Prijedor Rajka Zdjelar.

Uz ovu, započeta je gradnja još jedne zgrade od tri planirane za socijalno stanovanje. Za razliku od stanova u kojima su zbrinjavane boračke kategorije i ratni vojni invalidi, ovi stanovi neće se moći otkupiti ni naslijediti. Biće u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje će ih dodjeljivati na korištenje.

I za izgradnju novih jedinica biće nadležne opštine i gradovi, a već sada se zna da su potrebe mnogo veće od raspoloživih stanova.

RTRS