U gradu Prijedoru tokom prošle godine završeno je osam projekata u koje je uloženo preko devet miliona KM, od čega je 36 odsto novca iz gradske kase.

Iz Odjeljenja za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada Prijedora kažu da se u 2017. godini radilo na 62 projekta koja su pokrenuta prošle ili ranijih godina. Ovi projekti planirani su Strategijom integralnog razvoja grada Prijedora od 2014. do 2024. godine. Izvještaj o prošlogodišnjim rezultatima, usvojili su odbornici Skupštine grada Prijedora na posljednjem zasjedanju.

Šefica ovog odjeljenja Zinajda Hošić rekla je da su u ekonomskom sektoru prošle godine bila aktivna 34 projekta u koje je uloženo preko 1,8 miliona maraka.

– Zabilježeno je povećanje broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i broja korisnika podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Nastavljena je tendencija unaprijeđenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podrške preduzetništvu i zapošljavanju – kaže Hošićeva.

Objašnjava i da su prošle godine urađeni regulacioni planovi za poslovnu zonu „Baltine Bare”, te da je počela izgradnja saobraćajnice u poslovnoj zoni „Celpak”. Ona je istakla da je najveći napredak ostvaren u društvenom sektoru u kojem je prošle godine pokrenuto ili je već bilo u toku 19 projekata u koje je uloženo preko šest miliona maraka.

– Rekonstrukcija domova kulture, izgradnja sportske dvorane u naselju Urije, rekonstrukcija postojeće vodovodne i distributivne mreže, izgradnja vodovodnog podsistema „Crno Vrelo“, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove nisko naponske mreže, rekonstrukcija i dogradnja vatrogasnog doma u Prijedoru, potom zgrade Gimnazije „Sveti Sava” te rekonstrukcija postojećih i igradnja novih stambenih jedinica za neprofitno socijalno stanovanje – navela je Hošićeva kao dobre primjere iz društvenog sektora. Dodaje da je za devet projekata iz oblasti zaštita životne sredine prošle godine uloženo preko milion maraka.

– U ovoj oblasti realizovani su projekti koji se odnose na izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka, te izradu novog programa sanitarne zaštite izvorišta pitke vode na području grada Prijedora – kaže ona. Navodi da će u narednom periodu biti nastavljena realizacija projekata vodosnabdevanja, putne infrastrukture, stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenja investitora, te zapošljavanja, podsticaja privrede i poljoprivrede i promocije energetske efikasnosti.

Za raspravu se prijavio jedino odbornik SDS Radenko Stjepić.

– Ovo je bitan dokument, koji su izradili stručnjaci, a ne članovi političkih partija. Ciljevi su odlično postavljeni, ali treba odrediti prioritete i za njih obezbjediti novac – rekao je Stjepić.

Uloženo preko 100 miliona KM

Strategijom razvoja grada Prijedora od 2014. do 2024. godine planirana je realizacija 167 projekata vrijednosti preko 100 miliona KM. Do sada je započet 121 projekat, od čega je 116 onih koji će trajati nekoliko godina. Do sada su potpuno završena 22 projekta.

Euroblic-srpskainfo.com