Niska otkupna cijena malina, gubitak roda uslijed velike količine vlage i nedostatak hladnjače, natjerali su prijedorske malinare da uništavaju malinjake.

Porodica Habibović iz Hambarina kod Prijedora malinjak je zasadila prije četiri godine. Međutim, zbog niske cijene otkupa, površinu zasada smanjili su sa sedam na pet dunuma.

– Proljetos smo uništili dva dunuma malina, čupali smo ih i prskali. Jednostavno da ih uništimo, jer nam se ne isplati ulagati. Ostavićemo samo nešto za svoje potrebe. Kilogram maline druge klase prodajemo za 70 pfeniga, a berača plaćamo jednu marku da ih ubere, tako da moramo dodati još 30 pfeniga da ga isplatimo – kaže Lejla Habibović.

Dodaje da su prije četiri godine malinu prodavali po cijeni od 3,3 KM, te da ona nije bila razvrstana u klase, dok je sada malina prve klase 1,8 KM.

Optimista nije ni Momir Stojnić iz Gornje Marićke kod Prijedora.

– Dunum malina zasadio sam prošle godine. Ima dosta posla, ali je cijena niska i neredovan je otkup. To je žalosno. Naš narod bi radio da zaradi koju marku, imamo zemlju, kapacitet i volju, ali nema razumjevanja i podrške vlasti, tako da budućnost na ovaj način ne vidimo – ističe Stojnić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Kozarska malina“ Nazif Pađan priča da firma iz Sanskog Mosta otkupljuje maline po cijeni većoj od 20 pfeniga u odnosu na preduzeće iz Prijedora. Objašnjava da veliki broj malinara zato i bira preduzeće iz Sanskog Mosta, ali budući da je to u FBiH, gube pravo na premije od 40 pfeniga koje daje Vlada Republike Srpske. Tvrdi da je veliki broj malinara uništio dio zasada, ali i da će mnogi to da učine u narednim mjesecima.

– Oko 99 odsto manjih malinara, koji imaju po dva dunuma, ove godine uništavaju malinjake. Za tri godine nećemo imati malinjaka, iako je malina iz BiH i Kosova i Metohije najbolja u regiji, vlast ne vodi računa o njenom izvozu – smatra on.

Priča da je i on, zbog cjelokupne situacije, smanjio površinu svog malinjaka u Hambarinama sa sedam na pet dunuma.

– Kada smo pokrenuli posao računali smo da ćemo imati dobit, ako cijena bude oko 3,5 KM, ali ona je duplo niža. Pored toga, zbog velike vlage i česte kiše dnevno gubimo oko 300 kilograma malina – kaže Pađan.

Dodaje da je zamisao njegove porodice bila da imaju porodičnu firmu koja će praviti zdrave proizvode od malina, bez dodataka i konzervansa. Navodi da je veliki problem malinara, kao i ostalih prijedorskih voćara, što nemaju hladnjaču u kojoj bi skladištili voće, pa ga prodavali tokom cijele godine.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da postoji mogućnost da se hladnjača kupi pomoću kredita, te da će detalji biti poznati narednog mjeseca.

– Riječ je o hladnjači od 400 tona, koja bi se pravila u Niševićima gdje postoji objekat koji bi trebalo prethodno urediti. Još nije utvrđen cijena, kreće se od 300.000 do milion maraka – rekao je Đaković. Dodao je da bi u vraćanju kredita za kupovinu hladnjače trebalo da učestvuju i prijedorski voćari.

Dani malina

Na Malom gradskom trgu u Prijedoru, u toku je druga po redu manifestacija „Dani malina“. Pored malina koje koštaju četiri KM, prodaju se i sokovi, vino i peklmez od malina. Na ovoj manifestaciji ima osam izlagača, dok je u Prijedoru preko 100 malinara.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

FIRMA SA KAPITALOM OD JEDNE KM GRADIĆE AUTOPUT BAN... Kinezi s kojima je pred izbore u Vladi RS parafiran ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor osnovali su firmu u Republici Srpsko...
U OMARSKOJ TRADICIONALNO DEVETO DRUŽENJE KRUPLJANA... U Omarskoj kod Prijedora održano je deveto tradicionalno druženje Krupljana raseljenih po svijetu. I ove godine okupilo ih se oko tri stotine, kako bi...
U PRIJEDORSKOJ REGIJI SE JOŠ TRAGA ZA 52 BORCA I 8... U Prijedorskoj regiji još se traga za 52 borca i 83 civila srpske nacionalnosti, nestalih u prošlom ratu. Sve je manje nade da će oni ikada biti pr...
AUKCIJA VODI DO NOVOG VLASNIKA RŽR „LJUBIJA“ Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudila je na prodaju većinski paket akcija (64,99 odsto) Rudnika željezne rude Ljubija, čime se k...
GRIJANJE PO SVAKU CIJENU: SLUČAJ IZ PRIJEDORA – V... Ko može potrošača da natjera da koristi usluge gradske toplane? U nekoliko zakona stoji niko, jer potrošač ima pravo na izbor. Ali, kako se odj...
OŠTRA LUKA TRAŽI DIO NOVCA OD PRODAJE RUDNIKA Na redovnoj sjednici Skupštine opštine Oštra Luka, koja je održana u petak, lokalni odbornici su jednoglasno donijeli zaključak u kojem traže od Vlade...
SINDIKAT: O PRODAJI RŽR “LJUBIJA” DA ODLUČUJU EKSP... Sindikat Arselor Mitala zabrinut je za radna mjesta, zbog prodaje akcija Rudnika željezne rude Ljubija. Resorni ministar Petar Đokić izjavio je da će ...
IMENOVANO DVOJE NOVIH TUŽILACA U OKRUŽNO JAVNO TUŽ... Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom prvog dana sjednice, koja se održava 8. i 9. novembra 2018. godine u Sarajevu...