Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor održalo je redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za april mjesec tekuće godine.

U uvodnom obraćanju, načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, istakao je da je tokom mjeseca aprila, održan povoljan bezbjednosni ambijent, što se ogleda u činjenici da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, čije izvršenje bi izazvalo značajnije uznemirenje građana. U odnosu na isti period prethodne godine, smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela, dok ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 85%. Tokom mjeseca aprila evidentirano je jedno krivično djelo protiv života i tijela i to laka tjelesna povreda, te je naveo da nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništva i otuđenja motornih vozila. Prilikom izlaganja, načelnik je naveo da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 9 krivičnih djela, od kojih je 6 koruptivnog karaktera ili 66%.

Načelnik Ivanić je stanje javnog reda ocijenio kao stabilno, dok je u oblasti bezbjednosti saobraćaja istakao, da su tokom aprila mjeseca, evidentirane dvije saobraćajne nezgode u kojima su dva lica smrtno stradala.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović, naveo je da je u aprilu mjesecu ove godine, evidentirano ukupno 66 krivičnih djela ili za 13% manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 36 krivičnih djela, od čega teških krađe i krađa 24 ili za 17% manje u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok rasvijetnjenost ovih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 71% (58%).

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 5 krivičnih djela i 4 prekršaja.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano je 9 krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 230.000,00 KM. Takođe je naveo, da su u nastavku aktivnosti po akciji „Uplatnica“ podnesena dva izvještaja, protiv dva lica, za počinjena tri krivična djela, dok materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 147.000,00 KM.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović naveo je da su u aprilu mjesecu, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirana 42 prekršaja ili za 22% manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata, od kojih je izdvojio izvršeno plansko obezbjeđenje u Memorijalnom centru Donja Gradina, gdje je tom prilikom bio prisutan veliki broj građana i štićenih ličnosti.

U oblasti bezbjednost saobraćaja, u aprilu mjesecu evidentirano je ukupno 2012 prekršaja, te 78 saobraćajnih nezgoda ili 23% više u odnosu na uporedni period prethodne godine. Naveo je da su u aprilu mjesecu evidentirane dvije saobraćajne nezgode u kojoj su dva lica smrtno stradala.

Iz saobraćaja je isključeno 219 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 176 vozača ili više za 18,9%, dok su zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključena 33 vozača.

U toku mjeseca aprila realizovane su akcije pojačane kontrole brzine kretanja motornih vozila „Dual“ radarskim sistemom, pojačane kontrole učestvovanja u saobraćaju vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i kontrole vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

PU Prijedor