Prijedorska “Galerija 96” ubuduće će nositi ime čuvenog vajara i likovnog umjetnika, Sretena Stojanovića, brata čuvenog heroja s Kozare, Mladena Stojanovića. Odluku o izmjeni imena u “Galerija Sreten Stojanović”, usvojili su odbornici na sjednici prijedorskog lokalnog parlamenta. Sreten Stojanović bio je vrhunski evropski vajar i član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Nakon 18 godina, prijedorska “Galerija 96”, mjesto bogatih kulturnih dešavanja, ubuduće će nositi ime istakutog prijedorskog vajara i likovnog umjetnika, Sretena Stojanovića, koji potiče iz čuvene porodice Stojanović. Preimenovanje Galerije koja će ubuduće nositi ime umjetnika bogate biografije, čuvenog profesora i člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, podržali su prijedorski slikari.

“To je nešto što se nametnulo kao logično, jer u našem gradu nemamo mnogo takvih veličina u raznim oblastima života, a umjetnosti pogotovo. Sreten je bio veliko ime u srpskoj istoriji”, istakao je Boris Eremić, predsjednik Udruženja umjetnika.

Od osnivanja, u prijedorskog Galeriji organizovano je oko 180 izložbi i 400 koncerata vrhunskih umjetnika, kao i brojne književne večeri. Odluka o izmjeni imena predstava dug prema ovom velikom umjetniku.

“Kako je Andrić napisao – čovjek je dužan zavičaju. Sreten Stoajnović se odužio svom zavičaju, a i zavičaj njemu. Ovim gestom pokušavamo da se odužimo dobrom, velikom Sretenu Stojanoviću – vajaru, slikaru, crtaču, likovnom kritičaru, književniku, osnivaču beogradske Likovne akademije”, kaže Tihomir Ilijašević, direktor galerije.

Prijedor, odakle je poteklo čak stotinak likovnih umjetnika, zovu još i „gradom slikara“. Početkom septembra, Prijedor će dobiti šesti mural. Projekat „Prijedor, grad murala“ umjetnici smatraju najznačajnijim kulturno-turističkim brendom grada na Sani.

RTRS