Proteklog utorka u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje održano je četvrto, ujedno i posljednje planirano predavanje za ovu školsku godinu na temu „Vjerski običaji u našoj multietničkoj školi“.

Ovom prilikom svi učenici koji pohađaju nastavu u centralnoj školi, kao i njihovi nastavnici, imali su priliku da čuju predavanje o vjerovanjima i običajima koji se vezuju za jedan od dva najveća muslimanska praznika, Ramazanski Bajram.

Učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku su zajedno sa svojom nastavnicom Hadisom Avdagić pripremili za svoje drugare i nastavnike prigodnu priredbu, a nakon toga ih počastili slatkišima i halvom.

Priredbi je prisustvovao i Amir efendija Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Direktorka škole Maja Bjeljac se obratila svim prisutnima sa namjerom rezimiranja svih održanih predavanja u ovoj školskoj godini, ponovo ističući da je njihov osnovni cilj bolje međusobno upoznavanje i zbližavanje, te preventivno djelovanje na pojave netrpeljivosti, predrasuda, stereotipa, te diskriminacije.

-Ponosna sam što sam dio kolektiva koji priča pozitivnu priču o suživotu i što je svjedok svakodnevnog međusobnog poštovanja i uvažavanja različitih nacionalnosti koji žive na našim prostorima. Smatramo da smo ovim predavanjima imali višestruke koristi. Pored toga što smo nešto novo naučili, postali smo i tolerantniji i bolji ljudi. Drago mi je što će djeca iz ove škole nakon devet godina izaći bogatija za znanja i iskustva koja su u vezi sa drugim religijama, kulturama i običajima i što samim tim neće biti prostora za stvaranje predrasuda i eventualnog zaziranja od nepoznatog – istakla je Bjeljac.

Ona je dodala da joj je žao što primjer ove škole nije model ponašanja za mnoge druge i što nisu interesantniji okolini.

-Svjesni smo činjenice da, nažalost, bolji odjek imaju vijesti koje ne govore o ovakvim pozitivnim primjerima, ali bez obzira na to, sa ovom praksom ćemo nastaviti i ubuduće jer je naš motiv uzvišen i pored obrazovne, jednako nam je važna i vaspitna komponenta – rekla je direktorka OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com