Prijedorski Područni centar Poreske uprave Republike Srpske u prošloj godini naplatio je preko 143 miliona KM javnih prihoda, što je za oko pet odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Iz ovog Područnog centra, kojem osim grada na Sani pripadaju i Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Oštra Luka i Krupa na Uni, kažu da su najviše novca u državnu kasu stavili naplatom doprinosa. Oni iznose skoro 86 miliona maraka i zauzimaju udio od čak 60 odsto u ukupnoj naplati ovog Centra.

– Pored doprinosa, najznačajniji rast naplate, ostvaren je kod poreza na dobit, poreza na dohodak, novčanih kazni, taksi te naknada od igara na sreću – zaključili su u informaciji o prošlogodišnjem radu, koja je usvojena na posljednjem zasedanju Skupštine grada Prijedora.

Dodaju da je zabilježen i pad naplate kod pojedinih poreza kao što su porez na nepokretnosti i koncesione naknade.

– Dug javnih zdravstvenih ustanova i očekivana naplata po rješenjima o odgođenom plaćanju je izostala, obaveze iz 2015. i 2016. godine su predmet rješavanja zahtjeva za novi reprogram poreskog duga i izražen je veliki interes obveznika za odgađanjem plaćanja poreskih obaveza – navedeno je kao faktor, koji umanjuju naplatu. Dodaju da su prošle godine imali i tri puta više poreskih kontrola u odnosu na 2016. godinu.

– Primjetno je da obveznici prate sajt Poreske uprave i planirane kontrole objavljene na sajtu, te podnose poreske prijave, tako da se efekti kontrola i na taj način umanjuju – tvrde iz ovog Centra.

U prošloj godini zabilježili su i veliki broj kontrola evidentiranja prometa putem fiskalne kase, te je nakon njih pokrenuto 168 prekršajnih postupaka. Kažu da prekršaji u ovoj oblasti najčešće nastaju zbog neevidentiranja prometa i neizdavanja računa.

– Od 373 postupaka kontrole evidentiranja prometa, u 73 slučaja izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od najmanje 15 dana, kao i 56 zatvaranja poslovnih objekata – istaknuto je u izvještaju Područnog centra Prijedor. Dodaju da su pored toga, u redovnim kontrolama zatvorili 73 objekta zbog nepoštovanja Zakona o fiskalnim kasama.

– U jedanaest kontrola za neprijavljenog radnika izrečeno je 10 prekršajnih naloga na kaznu od 37.000 KM – kažu u Poreskoj.

Prošle godine utvrdili su da su novčane obaveze poreskih obveznika duplo veće nego godinu dana ranije i iznose preko 10 miliona KM. Sa druge strane, ostvarili su i za oko milion maraka veću naplatu u odnosu na 2016. godina i ona je iznosila preko tri miliona maraka.

Do veće naplate prinudnim mjerama

Učešće Područnog centra Prijedor u ukupnoj naplati javnih prihoda na nivou Poreske uprave RS iznosi 6,08 odsto, što je manje u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosilo 6,23 odsto.

Zato iz iz ovog Centra predlažu da se u narednom periodu više koriste mjere prinudne naplate, kako bi se naplatio dug od većih dužnika te da se pojača rad inspektora na terenu.

EuroBlic-srpskainfo.com