Rast cijene goriva i nelojlana konkurencija prijedorske taksi prevoznike doveli su u beznadežnu situaciju.

Opstati u poslu, najteže je onima koji taksiraju sa jednim vozilom. Tvrde da nepoštenu tržišnu utakmicu vode konkurenti sa većim brojem vozila.

– Ima vozača koji nemaju položen državni ispit i licence, a rade na procenat kod pojedinih prevoznika. Pošto ne poštuju sva pravila i ne plaćaju sve obaveze, oni sebi mogu da priušte niže cijene taksi prevoza, a mi ostali smo morali spustiti cijene usluga da bismo zadržali mušterije, ali sa druge strane, imamo veće troškove od njih – pričaju taksisti koji zbog trenutne situacije u gradu ne žele da im objavimo imena.

Ističu da su prinuđeni raditi po nižim cijenama u vrijeme kada je gorivo poskupilo za 40 odsto.

-Ovo sada je samo preživljavanje. Plin je nekada bio 70 feninga, a sada je 1,12 KM. Gorivo je prije 12 godina koštalo 1,87 KM po litru i tada je cijena starta u taksiju iznosila 1,50 KM i svaki kilometar se naplaćivao po 1,50 KM. Sada je gorivo 2,38 KM po litru, a cijena starta i cijena kilometra su spuštene, odnosno naplaćujemo ih po jednu marku – objašnjava prijedorski taskista.

Dodaje da bi zbog poskupljenja goriva cijenu starta trebalo povećati na 1,50 KM, a svakog pređenog kilometra na 1,20 KM.

– Taksisti su očajni, ali nadamo se da ćemo naići na razumijevanje gradske uprave i da će nam uskoro pomoći kako bismo zajedno sa konkurentima sjeli za sto i dogovorili uslove daljeg rada kojima ćemo svi biti zadovoljni – vjeruje ovaj taksista.

Navodi da im vjetar u leđa daje i usvajanje nove Odluke o taksi prevozu na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

– Odluka koja se primjenjivala do sada bila je iz 2002. godine. U ovoj novoj Odluci ima mnogo dobrih stvari, i ukoliko je nadležne inspekcije i komunalna policija budu primjenjivale, očekujemo da će se uvesti red u taksiranje- ističe on.

Prema novoj Odluci cijenu taksi prevoza u narednom periodu moraće da odobri Odjeljenje nadležno za poslove saobraćaja. Ograničen je broj mjesta za taksiste, odnosno pravna lica mogu dobiti njaviše tri taksi stajališta, a preduzetnici po jedno.

O broju taksi mjesta početkom godine odlučivaće gradonačelnik Prijedora, ali će oni koji konkurišu za njegovu dodjelu morati priložiti i uvjerenje o plaćenim poreskim obavezama kao i doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje. Taksisti smatraju da bi upravo ovaj potez iz tržišne utakmice mogao izbaciti pojedine nepoštene igrače.

Novina je i što će osim saobraćajne inspekcije i policijskih službenika, rad taksista kontrolisati i prijedorski komunalni policajci.

Uvedene i novčane kazne

Novom Odlukom o taksi prevozu na području grada Prijedora propisane su novčane kazne za vozače i taksi prevoznike koje iznose od 50 do 500 KM. Zanimljivo je da će oni taksisti koji parkiraju vozilo na taksi stajalištu, a ne voze ili njegovoj blizini morati da plate do 100 KM kazne.

Sa isto toliko biće kažnjene i mušterije koje ne plate prevoz, ometaju vozača dok vozi ili oštete njegovo vozilo.

EuroBlic-srpskainfo.com