Prijedorskom Centru za socijalni rad prošle godine za razne vidove pomoći obratilo se 17.662 korisnika, što je za 503 slučaja više nego godinu dana ranije.

U izvještaju o prošlogodišnjem radu Centra za socijalni rad, koji su na posljednjem zasjedanju jednoglasno usvojili odbornici u Skupštini grada Prijedora, navedeno je da su korisnici u najvećem broju slučajeva tražili novčanu pomoć, dodatak za pomoć i njegu drugog lica, zdravstvenu zaštitu i subvenciju električne energije.

Tako je prošle godine novčanu pomoć primalo 379 korisnika, dok je dodatak za tuđu njegu i pomoć dobijalo 1.335 Prijedorčana, što je za 54 više nego godinu ranije.

– Najčešći razlozi obraćanja uslovljeni su teškom društveno–ekonomskom situacijom. Zabilježen je i porast obraćanja građana po pitanjima brakorazvoda, nasilja u porodici, stambenog zbrinjavanja, kao i za usluge psihologa i defektologa- navedeno je u izvještaju.

Dodaju da bilježe i sve veći broj zahtjeva za smještaj u hraniteljske porodice.

– To je rezultat sve teže materijalne situacije građana, kao i nebrige za djecu i stare od strane članova porodice i nemogućnosti da se za te osobe pruži kvalitetna briga unutar porodice- naglašavaju u ovoj socijalnoj ustanovi.

Dodaju da su imali pune ruke posla na razvodu i mirenju brakova, potom pomoći u vanbračnim zajednicama kao i savjetovanju u vezi sa vaspitavanjem djece.

– Problematika lične i porodične prirode supružnika i roditelja iz godine u godinu se usložnjava, te poprima nove oblike ponašanja koji u našem sistemu nisu dovoljno prepoznati i kao takvi istraženi – upozoravaju socijalni radnici, te apeluju da se stručnjaci dodatno obrazuju kako bi se modernijim metodama uhvatili u koštac sa porodičnim problemima.

Prošle godine prijedorski maloljetnici su počinili 29 krivičnih djela i 22 prekršaja,od čega su u dva slučaja bile djevojčice, a ostalo dječaci.

– Interesantan je podatak da tokom godine nije evidentirano nijedno dijete mlađe od 14 godina, odnosno krivično neodgovorno lice kao počinilac kaznenih djela – kažu u Centru.

Prema njihovim podacima, desilo se 121 nasilje u porodici, od čega je u 69 slučajeva psihičko nasilje nad supružnicima dok je ostalo fizičko nasilje.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora zaključili su da se zbog ukupne društvene situacije, Centru za pomoć obraćaju i oni koji nisu u njegovoj nadležnosti.

– Rastom društvenih patologija, sive ekonomije, privatizacije i otpuštanja s posla stvaraju se dodatne obaveze za socijalnu zaštitu novih kategorija stanovništva. Kao posljedica teške ekonomske situacije, narušena je demografska struktura grada, evidentan je proces starenja stanovništva, smanjenje broja mladih, pad stope nataliteta i povećanje smrtnostij – navode u ovom odjeljenju.

Dodaju da gradska uprava izdvaja značajan novac za pomoć socijalnim kategorijama, ali da bi novim zakonima trebalo urediti da se veći dio tereta plaća iz kase Republike Srpske.

Prijedor uveo subvencije za vodu

Od januara ove godine Prijedorčanima koji primaju novčanu pomoć kao i penzioneri koji imaju više od 70 godina života i osim najniže penzije nemaju nikakvih drugih novčanih primanja, ostvarili su pravo na subvencije vode. Njima gradska uprava Prijedor, putem Centra za socijalni rad, mjesečno plaća po tri kubika utrošene pitke vode. To pravo ostvarilo je 36 korisnika novčane pomoći i šest penzionera.

EuroBlic-srpskainfo.com