Zbog, do sada, neviđenog roda bagrema, na području prijedorskih sela Krivaja i Busnovi, pčelari iz svih krajeva Srpske i Federacije BiH, doselili su pčele u ove krajeve. Da će godina biti medna i u Saničanima kod Prijedora potvrđuje pojava bagremaca, biljke od koje nastaje visokokvalitetni med.

U selu Krivaja, na imanju Dragana Čiče, trenutno je oko 300 košnica koje su dovezene iz gradova Srpske i Federacije BiH. Prije nekoliko dana pčelari su odvezli još toliko košnica, a velike količine meda već su plasirane na tržište.

“Dolaze pčelari iz Ključa, Јajca i Mrkonjića i odavde mještani naši, komšije. Oni su iz Rasavaca. Dobro je Bagrem rodio i pravo je medio”. rekao je selo Krivaja Dragan Čiča.

Dok pčelari uveliko vrcaju med, na putu između ovih sela i Prijedora, u Saničanima, pčelar Radovan Kečan pronašao je velike količine bagremca za koji kaže – do sada ga nikad nije bilo. Riječ je o korovskoj biljci koja dolazi poplavama ili jakim vjetrovima.

“Izuzetno lijepo medi. Med je dobrog kvaliteta, po hektaru može da bude negdje oko 300 kilograma meda i da bude dobra količina polena”, istakao je pčelar iz Prijedora Radovan Kečar.

Na području Prijedora, koje je dosta bogato bagremovom pašom dolaze pčelari iz svih krajeva zemlje. Nažalost, dolaskom na ove prostore, nesavjesni pčelari donose i određene bolesti, za koje je jedini lijek spaljivanje košnica. Ipak, uz savjesne prijedorske pčelare, i po svemu sudeći odličnoj godini, iz ovog kraja Srpke na tržište mogle bi da budu plasirane znatne količine visokokvalitetnog meda.

RTRS