U Prijedoru je danas održan sastanak između gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića i predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora Fikreta Bačića, na kojem je razgovarano o inicijativi za podizanje spomen-obilježja za 102. ubijene djece Grada Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Bačić je nakon sastanka izjavio da je godinama tražio ovaj sastanak i da je gradonačelnik Prijedora za izgradnju spomenika na drugi način, odnosno da je on za opciju da spomenik bude izgrađen za ubijenu djecu 20. vijeka u svim ratovima.

On je rekao da će polovinom juna sazvati sastanak sa roditeljima ubijene djece i da će se potom oglasiti.

“Gradonačelnik Đaković je za to da se djeca ne prebrojavaju po nacionalnoj strukturi“ kaže Bačić.

Kaže kako je iznio sam stavove Udruženja na čijem je čelu i da je gradonačelnik Prijedora izrazio žaljenje za ubijenom djecom.

“On jeste za izgradnju spomenika, ali na jedan drugi način. Nisam kompetentan da sam donesem takvu odluku. Sazvaću sastanak roditelja ubijene djece, pa ćemo donijeti konačnu odluku. Do polovine juna bismo trebali održati sastanak, a gradonačelnik je predložio da se dostave spiskovi sve ubijene djece u 20. vijeku kojima bi se na spomeniku pridružila i 102. ubijene djece iz Prijedora i poginuloj djeci minulog rata“, naveo je Bačić.

Gradonačelnik Đaković, istakao je Bačić, nije znao za njihov prijedlog da spomen-obilježje bude most na Bereku, koji spaja Stari grad i sam centar Prijedora.

“Rekao sam da je prvi prijedlog bio Šetačka zona, Trg Zorana Karlice i Memorijalni centar ispred Gradske uprave, u drugom prijedlogu su bili parking “Jereza“, preko puta “Ljetne bašte“ i park preko puta zgrade Medicine rada. Posljednja lokacija koja je predložena je most na Bereku. Zapisao je to sve i rekao da ukoliko roditelji prihvate njegov prijedlog, da će sve potom ići ubrzanim tempom, te da će se onda odrediti i lokacija“, istakao je Bačić.

Bačić je rekao da je njegov lični stav da se napravi spomenik i ubijenoj djeci iz Drugog svjetskog rata, ali da se moraju dostaviti validni spiskovi, kao što i Udruženje roditelja ubijene djece ima validan spisak na kojem je 102. ubijene djece, na kojem se radilo punih deset godina.

“Na spisak smo dodali jedno srpsko dijete Stojan Stupar, koji ranije nije bio na spisku, a sa spiska smo skinuli jedno dijete hrvatske nacionalnosti koje je pronađeno živo u Zagrebu. Ali, je brojka od 102. djece ostala ista“, navodi Bačić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nije danas davao izjave nakon sastanka, a Bačić je rekao da će se nakon susreta koji održi sa roditeljima ubijene djece znati mnogo više.

Agencija Anadolija