U Prijedor stižu sredstva od klirinškog duga u iznosu od milion tri stotine hiljada KM, za opremanje angio sale u Bolnici “Dr Mladen Stojanović”, i četiri miliona KM za završetak izgradnje Sportske dvorane u naselju Urije.

Opremanjem angio sale pacijenti iz Prijedorske regije i susjednih federalnih opština više neće morati biti transportovani do Banjaluke, već će se hitne kardiohirurške intervencije moći raditi u Prijedoru.

Završetkom izgradnje nove Sportske dvorane, biće znatno poboljšani uslovi za treniranje profesionalnih i rekreativnih sportskih klubova.

Predstavnici Grada Prijedora potpisali su s predstavnicima Ministarstva finansija Srpske i sporazum o dodjeli donatorskih sredstava, vrijedan 500.000 KM, koja su donacija Srbije. Ova sredstva biće namijenjena za finasiranje početka izgradnje Sportske dvorane u Omarskoj.

Sredstvima od klirinškog duga u prijedorskoj bolnici bi trebalo da bude opremljena angio sala i završena gradnja Sportske dvorane u naselju Urije.

Ove investicije predviđene su strategijom razvoja Prijedora.

“Vama je poznata situacija da veliku Sportsku dvoranu po mojoj ocjeni niko u Republici Srpskoj nije izgradio samo vlastitim sredstvima, uvijek je bila pomoć Vlade u tom segmentu. Takođe ovako veliki zahvati kao što je izgradnja angio sale je od izuzetno velikog značaja”, istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U prijedorsku bolnicu, mjesečno dođe i do 25 pacijenata iz ove regije, ali i susjedne Federacije BiH, koji se zbog intervencija kod kardiovaskularnih oboljenja, moraju hitno transportovatu u Banjaluku. Opremanje angio sale, spremno čeka kadar.

“To bi značilo da mi više ne bismo naše pacijente transportovali u Banjaluku, ne bismo gubili još jedan sat u toku transporta. Pravovremenom intervencijom mi ustvari, ne samo da povećavamo preživaljavanje, nego i izbjegavamo invalidnost pacijenata”, naglašava Mirko Sovilj, direktor ЈZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Četiri miliona KM biće utrošeno za završetak izgradnje Sportske dvorane u naselju Urije.

“Izgradnjom nove sportske dvorane ćemo dobiti mogućnost da u pojedinim sportovima stvaramo određeni gradski brend. Nadam se i da će građani Prijedora biti prezadovoljni izgradnjom sportske dvorane i naravno sportskim rezultatima”, rekao je Aleksandar Miljuš, predsjednik Rukometnog kluba “Prijedor”.

Zahvaljujući donatorskim sredstvima, od 500.000 KM Srbije, u Omarskoj, kod Prijedora, trebalo bi da počne izgradnja Sportske dvorane.

RTRS