U Gradskom odboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata Prijedor danas je održana konferencija za štampu a povod za njeno sazivanje bila je reakcija na organizovanje “Dana bijelih traka”.

Prisutnim novinarima su se obratili predsjednik GO SNSD Prijedor Saša Bursać i potpredsjednik GO SNSD Prijedor Dragoslav Kabić koji je ujedno šef Kluba odbornika ove stranke u SKupštini grada Prijedora.

U nastavku vam prenosimo Saopštenje GO SNSD Prijedor.

U Prijedoru se šestu godinu zaredom od strane bošnjačkih nevladinih organizacija 31. maja organizuje manifestacija “Dan bijelih traka”, sa već prepoznatljivim antisrpskim nastupom. Obzirom da do sada nije niko zvanično reagovao, smatramo da je vrijeme da se Gradski odbor SNSD-a Prijedor oglasi tim povodom.
Svijetu se uporno pokušava nametnuti teza da su “bijele trake” simbol stradanja bošnjačkog življa u Prijedoru i navodi se da su Bošnjaci bili žigosani sa istim, noseći ih oko ruke, smatrajući bošnjačku propagandu i iznošenje laži istinom. Stoga želimo podsjetiti našu, ali i širu javnost da su tokom aprila i maja 1992. godine, muslimanske paravojne formacije kontinuirano vršile oružane napade na objekte i vojnike VRS i Policije VRS (punkotve policijskih patrola,na kasarnu “Žarko Zgonjanin”, napade na vojne kolone i dostavna vojna vozila u Prijedoru, Kozarcu, Hambarinama i konačno, izvršen je opšti radikalni oružani teroristički napad na Grad Prijedor, kom prilikom su oružano napadnuti civilni objekti i lica, sanitetska vozila i osoblje (vozač saniteta Goran Dragojević je zadobio 30-tak prostrelnih rana),kao i sve ostale gradjane Opštine Prijedor. O broju poginulih i ranjenih srpskih civila i pripadnika oružanih snaga, postoji obimna dokumentacija i materijalni dokazi, izjave neposrednih aktera odbane grada i medicinska dokumentacija o povrijeđenim, ranjenim i poginulima.

Cilj napada na Prijedor je po saznanju sa saslušanja zarobljenih muslimanskih ekstremista bio zauzimanje zgrade Skupštine Opštine, Radio Prijedora, Centra javne bezbijednosti, a potom kasarne “Žarko Zgonjanin” i eliminacija srpskih pripadnika oružanih snaga i istaknutih gradana u javnom i političkom životu tadašnje opštinske uprave. Prijedor je bio zona ratnih dejstava u kojoj su postojala brojna incidentna dešavanja koja je bilo nemoguće pojedinačno kontrolisati, ali i u rukama ratnih huškača i samih protagonista napada na Prijedor koji su neposredno učestvovaii u terorističkim aktivnostima. Međutim, sva ova dešavanja su poslije rata očima svjetske javnosti bila predočena jednostrano i krajnje politički tendeciozno, sa jasnim ciljem satanizacije i fašizacije Srba i srpske vlasti čime se narušava integritet Republike Srpske.

Poseban slučaj antisrpske propaganda koja je zabilježena u poslijeratnom vremenu, a odvija se i dalje nesmetano, u kontinuitetu je manifestacija “Bijele trake”. Činjenica je da se oko slučaja “Bijelih traka” iznose notorne laži i neistine. Istina je da su muslimanske paravojne fonnacije tokom napada na Prijedor koristile uniforme i oznake pripadnika VRS, te je zbog toga nadležna komanda izdala naredjenje da pripadnici VRS na lijevo rame vežu dvostruku bijelu mašnu dužine od 10 do 15 cm zbog uočljivosti i identifikacije.Nakon ovog, izdato je još jedno naređenje da se kuće, stambeni objekti i vozila označe bijelim trakama kako bi se vozila medicinska pomoći i vozila snabdijevanja mogla slobodno kretati kako bi ukazali pomoć ranjenima, ugroženima i uspostaviti kontrola na komunikacijama u zoni borbenih dejstava, a nije tačno da su muslimani bili primorani da nose široke bijele trake oko nadlaktice tokom 30.maja Poseban slučaj antisrpske propagande koja je zabilježena u poslijeratnom vremenu, a odvija 1992. godine i u danima kako oni to kažu „sistematskog progona i etničkog čišćenja” veoma proširila, te stoga reagujemo ovim saopštenjem na iznošenje notornih neistina. Vezivanje bijele trake je bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani Grada Prijedora na dan 30. maj 1992. godine i dan poslije toga i to je jedina istina o bijelim trakama.

Naglašavamo da je vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani Grada Prijedora 30. i 31. Maja 1992. godine i to je jedina istina o bijelim trakama.

Pravda je svakako pravo svih ljudi, pa i nas, protiv kojih se iznose najstrašnije laži i teške istorijske klevete. Stoga pozivamo sve nadležne institucije da se pozabave manifestacijom koja širi neistine i laži i kleveta srpski narod, da se oglase institucije poput PU Prijedor, koja je takođe često na meti ovakvih kleveta, kao i odbornike Gradske skupštine da daju konačan zaključak o obilježavanju “Dana bijelih traka”, manifestaciji koja je iskorištena za promociju laži i neistina , degradaciju građanskih prava, kao i isticanje Srba kao fašista i srpske vlasti kao genocidne.

Potrebno je da se što prije u sazivu Skupštine grada Prijedora ili drugog zvaničnog organa zauzme stav i preduzmu potrebne mjere da se ovoj manifestaciji dodijeli adekvatna politička kategorizacija i tretman.

Jasno je svima da su svi Srbi odgovarali za sva dokazana i nedokazana djela i nedjela u toku ratnih dešavanja u Gradu Prijedoru. Braneći grad Prijedor od muslimanskih paravojnih formacija poginulo je 15 vojnika i policajaca,dok ih je 26 ranjeno, a do danas niko od muslimanskih organizatora i učesnika u oružanom napadu na Grad i građane Prijedora nije sudski procesuiran i adekvatno kažnjen. Pridružujemo se Organizaciji porodica zarobljenih poginulih boraca i nestalih civila Grada Prijedora i njihovom zahtjevu da se odgovorni procesuiraju i adekvatno kazne.

Gradski odbor SNSD Prijedor