Oko 350 metara hoda od prastare pravoslavne crkve brvnare u selu Rakelići kod Prijedora nalazi se jedan zaključani podrum započete kuće, jedna vrata, prozor, poštansko sanduče i čitulja. Na osmrtnici iz oktobra 2017. godine piše – Čedomir Knežević, sahrana tad i tad, ožalošćeni ti i ti…

Naravno, radi se o čovjeku – simbolu prošlogodišnjih martovskih mirnih protesta u Banjaluci i štrajka glađu željezničara u Republici Srpskoj, a oko podruma nedovršene kuće, u kome je Čedo živio, rodili ku’ruzi, voće…

Na prvoj ploči kuće sve je uredno posloženo. Dimnjak uspravno stoji, kamionske gume i cigle drže najlon da beton ne bi prokisao… Sve je spremno da se nastavi gradnja. Ima i malo pijeska i građe…

– Čedomir bi, pokoj mu duši, da je živ danas napunio 51 godinu. Bio je dobar i pošten čovjek, tih i neprimijetan, ali uvijek bi došao kada treba nešto pomoći, dati krv u bolnici za nekoga. Vjerovali smo mu, a i on nama. Nikada se nije ponašao ružno, niti je pravio probleme u selu. Ostao je isti kakav je bio i prije pojavljivanja u medijima i slikanja sa Dodikom u vezi s onim štrajkom. Volio je nekad popiti koju više, pa šta – priča jedan mještanin Rakelića.

On kaže za SrpskaCafe da ga ne čudi što je Čedo onomad poveo proteste i štrajk željezničara u Prijedoru i Banjaluci, jer je u njemu uvijek bilo inata i ogorčenja zbog nepravde.

– On je imao živaca da tjera i izvlači na čistac tu neku pravdu koje nikada ovdje nije bilo, niti će biti. Ali on je to tjerao. On je bio uporan, nije dao na sebe, i opet to malo što je istjerao iskoristili su neki loši ljudi. Tako uvije’ biva, neće to ljudi da s’vate. Čedomir je zbog toga i malo poživio. To mu je uništilo zdravlje – kaže naš sagovornik.

O Čedomirovoj plemenitosti i hrabrosti govori i priča mještana u kojoj su glavni likovi bili Čedo, komšinica i razjareni bik. Naime, komšinica je jedne zime došla u dvorište jedne stare bake da namiri goveda, međutim napao ju je bik, a ona se, spašavajući goli život, popela na šljivu.

– Bila je na šljivi i prestravljeno je satima dozivala pomoć, dok ju je bik čekao da siđe i udarao rogovima o stablo. Niko od straha nije smio doći. I ide Čedo sa drvenim kocem u rukama, i govori – nije bik međed, ja znam sa bikom… Dreknu Čedomir na bika, a govedo za njim. Negdje 50 metara od šljivika, sustigao ga je i dobro nagnječio rogovima. Čedo je ležao danima u bolnici, išli smo u posjetu. Bik mu je polomio i mobilni telefon – pamte mještani.

Oni koji su svraćali kod Čede na kafu i rakiju navode da je u svom podrumu, pred samu smrt napravio kupatilo i polijepio u njemu pločice.

– Nije imao kupatilo prije toga. Eto kako je živio. Vraćao je jedva neki kredit, ali se nadao. Bio je vrijedan radnik, svi kažu i ja kažem. Al razveo se. Znaš kako je kad u kući nema žene da uvede reda, a Čedo baš i nije imao sreće u životu – kaže jedan od mještana Rakelića, dodajući da su Kneževiću, pred smrt, stradale i pčele od, kako je tvrdio, sredstava za zaprašivanje komaraca.

Mještani Rakelića tvrde da i ovo lijepo i pitomo selo polako odumire.

– Ovdašnji ljudi, kao i Čedomir, polako odlaze na onaj ili u bijeli svijet i okolne gradove. Evo ovdje je obnovljen seoski dom, koji je preko puta crkve. Jako lijepo sada izgleda. Ranije je bilo ovdje djece – uhuhu. A danas je sve manje dječije graje. Nekada smo grdili djecu što loptom razbijaju prozore na domu, a kako je krenulo, doći će vrijeme da se radujemo tim nepodopštinama -zaključuju mještani sela iz kojeg potiče i poznati štrajkač Čedo.

Podsjećamo, Čedomir Knežević je postao poznat kada je 11. marta u sindikalnoj kancelariji prijedorske Sekcije za održavanje šinskih vozila Željeznica Republike Srpske u Prijedoru počeo štrajk glađu. To je bio jedan u nizu protesta i štrajkova koje su 2017. godine organizovali radnici Željeznica nezadovoljni isplatom plata, naknada i stanjem u kojem se nalazi preduzeće.

Srpskacafe.com