Prijedorska Srednja i osnovna muzička škola “Savo Balaban”, ovjenčana nagradama, trebalo bi da dobije koncertnu dvoranu, koja bi značajno unaprijedila uslove odvijanja nastave.

Ova dvorana, sa oko dvije stotine mjesta, bila bi multifunkcinalna, a nadogradnjom objekta, Muzička škola dobila bi i desetak novih učionica i prostor za vježbanje orkestara i horova.

Veliki trud učenika i prosvjetnih radnika prijedorske srednje i osnovne muzičke škole “Savo Balaban”, za rezultat imaju brojne nagrade na domaćim i evropskim takmičenjima. Zbog nedostatka prostora, decenijama sviraju na koncertima, organizovanim u učionicama i u susjednom pozorištu.

“Trenutno imamo koncerte, interne časove u učionicama, koje su jako male i koje nisu akustične toliko. Muzičarima izgradnja ovakve sale bi mnogo značila”, ističe Marina Đorojević učenica Srednje i osnovne muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor.

Anja Dukić iz iste škole kaže da trenutno imaju učionicu, ali ne mogu se tako često organizovati koncerti.

Za dogradnju koncertne dvorane urađen je projekat. Predviđena je izgradnja objekta površine od oko 900 kvadratnih metara, na tri etaže. U podrumskom prostoru predviđene su prostorije za vježbe orkestara i horova, a to bi ujedno bila i sala za fizičko vaspitanje. Prizemlje bi bilo centar objekta.

“Tu bi bila jedna koncertna sala do 200 mjesta. I ono što je najbitnije, nad koncertnom salom dobili bi potkrovlje, takoreći sprat gdje bi imali desetak učioničkih prostora”, navodi Aljoša Novaković direktor Srednje i osnovne muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor.

Procjenjuje se da bi dogradnja koncertne dvorane koštala oko milion maraka.

“Iskreno se nadam da će resorno ministarstvo podržati ovu aktivnost, a onda bi se i Grad uključio iz svog kapaciteta. Od srca bih želio da Muzička škola dobije i taj kapacitet”, kaže Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora.

Dane Malešević ministar prosvjete i kulture Republike Srpske rekao je da će Ministarstvo u svojim mogućnostima podržati taj projekat.

“Nadam se da će do iduće godine nešto da se napravi i da muzička škola dobije adekvatne uslove za svoj rad”, navodi Malešević.

U okviru dogradnje, jedan dio predviđen je za slikarski atelje Prijedora, koji je poznat i kao grad slikara i murala.

RTRS