Zdravstvene ustanove u Srpskoj nastavljaju da se zadužuju kako bi održale tekuću likvidnost, a posljednje u nizu su bolnica „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru koja planira da podigne kredit od 3,5 miliona KM i Bolnica u Nevesinju koja je raspisala tender za kredit od 1,7 miliona maraka. Za ova, kao i za prethodna zaduženja zdravstvenih ustanova Republika Srpska planira da izda garanciju, saznaje portal CAPITAL.

Prijedorska bolnica uzima kredit od 3,5 miliona KM na deset godina, uz grejs period od 12 mjeseci sa fiksnom kamatnom stopom od pet odsto na godišnjem nivou. Kredit će biti obezbijeđen bjanko mjenicama, a bolnica će imati i garanciju Vlade RS.

„Kredit će biti iskorišćen za izmirenje obaveza dobavljačima u cilju održavanja tekuće likvidnosti, izmirenje poreskih obaveza i nabavku medicinske opreme“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Za kredit od 1,7 miliona KM Bolnica Nevesinje platiće 582.734 KM kamata. Zanimljivo je da je bolnica spremna da plati kamatu od čak sedam odsto. Ovaj kredit bolnica uzima na osam godina, a u rok otplate uračunat je i grejs period od 12 mjeseci.

„Kredit je namijenjen za refinansiranje dugoročnog kreditnog zaduženja Bolnice Nevesinje kod komercijalnih banaka, za nabavku bolničkog informacionog sistema i za izmirenje obaveza prema dobavljačima“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji i dodaje da će i za ovo zaduženje garantovati Republika Srpska.

Ovim zaduženjima samo je nastavljen trend koji su od početka godine pokrenuli Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS koji je podigao kredit 133 miliona, zatim Univerzitetski klinički centar RS koji se zadužio 51 milion KM, bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj koja je ranije raspisala tender za kredit od pet miliona KM.

I za ova zaduženja Vlada je dala garancije tako da je RS samo na osnovu garancija datih zdravstvu potencijalno zadužena 194 miliona KM.

O dubiozi u kojoj se zdravstvo nalazi govore i milionske obaveze prema Poreskoj upravi RS čije izmirenje je, odlukama Vlade RS, godinama odgađano.

Na kraju prošle godine dug zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose iznosio je čak 161,2 miliona KM. Ako se tome dodaju i milionska dugovanja koja gotovo sve zdravstvene ustanove imaju i prema dobavljačima, a koje sada pokušavaju da izmire novim zaduženjima, jasno je da bi garancije koje im daje Vlada lako mogle da dođu na naplatu Republici Srpskoj.

Capital.ba