Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, optuženi Dušan Milunić je negirao da ima saznanja gdje se nalazi više od 30 tijela žena i djece porodice Bačić.

“Nisam imao nikakav zadatak u Zecovima, osim držanja linije gdje je srpsko življe”, rekao je Milunić.

Optuženi je dodao da je poznavao Ismeta i Izeta Bačića, ali je negirao da je nekome od svojih podređenih govorio za njih. Optuženi je negirao i da je tokom kretanja u akciji u Zecovima 23. jula 1992. godine vidio mrtve civile ili vojnike.

Milunić je također negirao da je imao sukob sa Radomirom Stojnićem u vezi s podjelom plijena u Zecovima.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992., zajedno s Dušanom Milunićem su optuženi i Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Dušan Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Milunić je naveo da je poznavao više osoba iz porodice Bačić te da se s njima družio. Za ubistva više od 30 žena i djece iz ove porodice, kako je kazao, čuo je prilikom referisanja u Ljubiji tri dana nakon akcije u Zecovima. On je negirao da je naredio Radovanu Grbiću da s drugim osobama izvrši asanaciju terena.

Optuženi Milunić je negirao da ima saznanja gdje su tijela ubijenih članova porodice Bačić.

“Uopšte nisam vidio Radomira Stojnića 22. i 23. jula 1992. godine”, rekao je Milunić, dodavši da u ta dva dana nije imao kontakt ni sa kim iz rezervnog sastava milicije iz Rasavaca.

Odgovarajući na pitanje Odbrane Radovana Četića, Milunić je naveo da od Četića nije dobivao naredbe, kao i da ga nije vidio na dan akcije u Zecovima. Milunić je negirao i da je u jutarnjim satima na dan akcije bilo postrojavanje Rasavačke čete i rezervnog sastava milicije pred prostorijama mjesne zajednice u Rasavcima.

Radovan Grbić, prema riječima Milunića, tražio je od njega da potvrdi da je optuženi “Duško Zorić ubijao”, no da mu je optuženi Milunić rekao: “Kako ću, kad ništa nisam vidio”.

Optuženi Milunić je potvrdio i da se Boško Grujičić na dan akcije kretao uvijek u njegovom vidokrugu, te da nije imao zavezanu maramu. Milunić je posvjedočio i da niko od pripadnika čete nije bio maskiran po licu.

Za Rajka Gnjatovića, Milunić je naveo da nije bio pripadnik Rasavačke čete.

Suđenje će se nastaviti 6. jula.

BIRN