Nina Fuštar, Mirsad Zahirović i Đorđe Bojić predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom samitu mladih lidera u Beču, koji je organizirao Međunarodni republikanski institut (IRI).

Ovo troje mladih lidera iz naše zemlje imali su priliku predstaviti aktivnosti iz svojih lokalnih zajednica, kao i podijeliti svoja iskustva rada na USAID-ovom projektu “re:Generacija”.

“Cilj samita je bio osnaživanje mladih lidera iz cijelog svijeta i njihovo međusobno povezivanje. Razgovarali smo o svojim iskustvima, te smo kroz radionice radili sa svjetskim liderima”, dodala je Nina Fuštar, maturantkinja Muzičke škole “Savo Balaban”, koja je na samitu govorila o radu mladih u Prijedoru.

“Ovo je velika stvar za Kotor Varoš i naše udruženje “Heroj”. Nastojao sam naš grad prikazati u najboljem svjetlu, te zainteresovati učesnike da ga posjete, da se povežemo i napravimo iskorak. Ovo je sjajno iskustvo i velika šansa za mlade ljude”, kazao je Bojić.

Mirsad Zahirović iz Brčkog smatra da će ovaj Samit biti prilika za nastavak uvezivanja i realizaciju inicijativa koje su pokrenuli kao mladi ambasadori pomirenja u BiH.

“Ovo je veliko iskustvo za mene, naučio sam mnogo novih stvari kako se nositi sa problemima, koji su alati za rad sa mladima za njihovo angažovanje u politici i nevladinom sektoru. Na samitu je učestvovalo 40 mladih osoba iz 35 zemalja, imao sam priliku da iznesem stanje u mojoj državi i da čujem kako mladi širom svijeta rade na aktiviranju mladih”, dodao je Zahirović.

Mladi ambasadori pomirenja nastavljaju raditi u BiH, ali i širom svijeta, na promociji društveno-korisnog rada i saradnje u lokalnim zajednicama. Njihov napor u borbi protiv predrasuda na Svjetskom samitu mladih lidera je prepoznat kao primjer za rad u podijeljenim zajednicama širom svijeta.

FENA
Foto – Nina Fuštar/re:Generacija