Prašnjava, teško prohodna i krivudava cesta u nedjelju nas je dovela do Podvidače, malog seoceta na granici Republike Srpske i Federacije BiH, tačnije na poznati “Čujel”.

Povodom praznika Svete Trojice-Duhovi, odnosno Pedesetnice, u maloj crkvici je služena sveta liturgija i proslavljen jedan od najvećih praznika u ovim krajevima Podgrmeča.

Sveto liturgijsko slavlje predvodili su protojerej paroh hadrovački Miladin Tešanović i protojerej staromajdanski paroh Neven Marinković.

Iako je ovo mjesto okruženo minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz ratnih godina, to nije spriječilo vjernike sa područja Oštre Luke, Prijedora i Sanskog Mosta, da se okupe i kako to u svojoj besjedi paroh hadrovački protojerej Tešanović reče „obilježe svoju drugu slavu-Duhove“.

Protojerej Tešanović je u svom govoru okupljenim vjernicima poručio da su Duhovi veliki praznik za pravoslavno sveštenstvo.

-Ovo je dan kada je ova naša crkva i osnovana. Neka Vam je na zdravlje i spasenje i neka Vas Bog čuva i blaogoslovi – istakao je Tešanović.

Staromajdanski paroh protojerej Neven Marinković se zahvalio parohu Tešanoviću na dolasku i svim vjernicima koji su se okupili u sabornom hramu.

On se zahvalio i ljudima koji su pomogli da se putna infrastruktura koja ovaj hram spaja sa opštinom Oštra Luka koliko toliko sanira i istakao buduće planove obnavljanja ovog sabornog hrama.

Nakon lomljenja slavskog kolača, jedan njegov dio je od kuma Milorada Rajilića preuzela Bosiljka Praštalo iz Prijedora.

Ona je rekla da je to uradila isključivo zbog svog sina koji se, kako je istakla, veoma puno posvetio crkvi.

-Kumstvo za narednu godinu sam preuzela samo zbog sina. Ovdje sam često i svi moji korijeni su odavde i puno je načina da se obavežem za ovo mjesto i ovu crkvu – rekla je Bosiljka.

Liturgijsko slavlje nastavljeno je svečanom litijom oko sabornog hrama i žitnom molitvom u dvorištu crkve.

Milorad Glušac, mještanin Ravni, sela između Podvidače i Slatine, u izjavi za naš sajt rekao je da na Čujel dolazi svake godine te izrazio nezadovoljstvo odzivom vjernika koji ih je proteklih godina bilo veći broj.

-Siromašnije je nego prethodnih godina. Sve je najvjerovatnije do pada standarda – istakao je Glušac te dodao da je putna infrastruktura godinama u lošem stanju zbog malog broja stanovnika jer prednost saniranja puteva ide tamo gdje ima više naroda odnosno veće podrške kada su izborne godine u pitanju.

Narodno veselje kako to i dolikuje nastavljeno je uz iće i piće pod šatorom gdje je sve goste zabavljao pjevač Mile Plavi sa pjevačicom Duškom.

Tekst I foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com