U Prijedoru je, u organizaciji beogradskog Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”, predstavljen časopis “Srpsko slovo”.

Cilj projekta je očuvanje srpskog jezika i srpskog pisma.

Ćirilica je izložena svakodnevnim udarima, a posljednji od njih je Sarajevska deklaracija o zajedničkom jeziku, potpisana prošle godine.

Upravo to je jedna od tema posljednjeg broja časopisa “Srpsko slovo”.

“U ovom časopisu, posebno u posljednjem broju bavili smo se pitanjem jezika, od Sarajevske deklaracije koja se na neki način nadovezala na 100 godina od Krfske deklaracije kada je prvi put za srpski jezik uvedena ravnopravnost latinice i ćirilice, i 50 godina od jubileja u susjednoj Hrvatskoj, kada je na zahtjev njihovih intelektualaca uvedena deklaracija o hrvatskom jeziku, kada je došlo do razdvajanja srpskog i hrvatskog jezika”, kaže Miodrag Kojić, potpredsjednik Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

“Pred nama je i izložba naših osnovaca, najljepše ćirilčično slovo, koje počinje 1. juna, i tim, nadam se započinje i Prijedorsko kulturno ljeto”, ističe Mara Ećim, direktorica Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

RTRS