Odbornici u Skupštini grada Prijedora nerado se odriču naknade od 50 KM koju ostvaruju tokom obavljanja vjenčanja.

Naime, inicijativu za ukidanje ove novčane naknade u Skupštini grada pokrenula je odbornica SDS Jovana Panić, koja je predložila da se o tome na idućoj sjednici lokalnog parlamenta izjasne svi odbornici. Ona je istakla da je zatražila od Odjeljenja za opštu upravu da pripremi taj prijedlog prije mjesec dana, ali da to nije urađeno.

– Predložila sam da se naknada za obavljanje vjenčanja preusmjeri u neke korisnije svrhe ili da se ta naknada potpuno ukine, kako bi mladenci plaćali nižu taksu za vjenčanje. Međutim, nadležno odjeljenje nije pripremilo takav prijedlog, a imali su mjesec dana za to od kada sam podnijela inicijativu. To pokazuje da im nije u interesu da se novac usmjeri u korisnije stvari – kaže Panićeva.

Ona je i prije usvajanja dnevnog reda sjednice, koja je održana u srijedu, tražila da se ta tačka ipak dodatno uvrsti za razmatranje. Međutim, od 27 prisutnih odbornika, njih 17 je bilo protiv.

– Ja sam nezaposlena i ako mi nije problem da se odreknem tih 50 KM, zašto ne bi i ostali odbornici? Među njima je šest – sedam direktora javnih ustanova, koji pored direktorskih plata i odborničkih naknada zarađuju i na vjenčanjima – ističe Panićeva. Navodi da pojedini odbornici mnogo zarade od ovih naknada.

– Tvrdim da na vjenčanja u ugostiteljske objekte izlazi oko pet, šest odbornika. Prošle godine bilo je 501 vjenčanje. Mislim da je barem 200 bilo u salama za vjenčanja, što znači da je nekoliko odbornika podijelilo 10.000 KM i to nije malo novca – tvrdi ona i dodaje da matičari samo određene odbornike vode na teren.

– Meni je jedna matičarka rekla da imaju dva – tri odbornika koji su ušli u formu i znaju kako ide procedura u vezi sa vjenčanjima, pa im je lakše da zovu njih nego nekog drugog kojeg trebaju upoznati sa pravilima – kaže Panićeva.

Za ovu inicijativu samo je mali broj odbornika koji su se izjasnili da nisu protiv ukidanja ove naknade.

– Klub odbornika DNS nije protiv te inicijative, ali to pitanje treba da razmatramo na idućem zasjedanju Skupštine kako bismo kvalitetno pripremili materijal i donijeli odluku – izjavio je Goran Predojević, odbornik DNS.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Mensur Islamović kaže da je lično pravo svakog odbornika šta će da uradi sa naknadom od vjenčanja. Za „EuroBlic” objašnjava da i matičari i odbornici koji izlaze na vjenčanja izvan prostorija gradske uprave, zarađuju po 50 KM.

– Jedan matičar je dežurni jedne sedmice i njega mladenci ne mogu da biraju, ali odbornika mladenci biraju. Ukoliko ga ne izaberu mladenci, onda je praksa da ga matičar izabere – kaže Islamović. Kaže da nema pravila prilikom pravljenja lista odbornika koji izlaze na vjenčanja.

– Praksa je pokazala koji odbornici mogu da obavljaju vjenčanja i koji su slobodni. Recimo, među odbornicima je veliki broj doktora i oni ne žele da im se uzme vikend kojim rade i da budu angažovani poslije radnog vremena – objašnjava on. Dodaje da mladenci traže da im na vjenčanja dođe odbornik kojeg poznaju. Inače, vjenčanje se ne naplaćuje radnim danima u prostoriji gradske uprave, dok je izvan nje i poslije radnog vremena taksa 207 KM.

Vjenčati se može i uz punomoć

Islamović objašnjava da je zakonom omogućeno da se brak sklopi i bez prisustva jednog mladenca.

– Prije vjenčanja sastavlja se zapisnik o prijavi namjere i jedan od mladenaca može da zaključi brak preko punomoćnika. To se dešavalo, ali rijetko. Neko se razboli ili bude spriječen da dođe na svoje vjenčanje, a da se ono ne bi otkazalo, da punomoć koja se ovjeri kod notara – kaže Islamović.

EuroBlic