Orkestar harmonike Muzičke škole “Savo Balaban” osvojio je zlatnu medalju na 9. Internacionalnom festivalu harmonike “AKORDEON ART” u Istočnom Sarajevu, koji je održan od 15. do 18. maja 2018. godine.

Nakon osvojene zlatne medalje na 10. jubilarnom Međunarodnom festivalu harmonika u Ugljeviku u aprilu ove godine, Orkestar harmonike Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora nastavlja da niže uspjehe.

Od umjetničkog dijela, pa sve do finansijskog okvira i organizacije čitavog procesa rada orkestra, počiva na ličnom entuzijazmu prof. mr Miloša Zeca koji diriguje orkestrom.

“Smatram da su ovo vrijednosti koje treba da gajimo kako bi smo vidjeli svjetliju budućnost u našoj zemlji”, kazao je prof. mr Miloš Zec za Buku.

Odsjek harmonike JU Muzičke škole „Savo Balaban“ osnovan je odlukom Školskog odbora 26.08.1963. godine. Odsjek počinje sa radom 1. januara 1964. godine.

Početkom ’70-ih godina osniva se Orkestar harmonika koji aktivno radi sve do 1990. godine. Tokom rada orkestar je osvajao mnoge nagrade od kojih se izdvaja specijalna nagrada 1989. godine na “Susretu harmonikaških orkestara i solista”, na jednom od najprestižnijih takmičenja u Puli.

Nakon više od dvije decenije postojanja orkestarski rad harmonike se gasi, i od 1989.g. do 2017.g. harmonika je kroz solisticki rad i rad sa kamernim ansamblima redovno učestvovala na koncertima, takmičenjima i ostalim kulturnim manifestacijama, kako na domaćoj sceni, tako i u regiji.

Poslije 28 godina pauze, harmonikaški orkestar je reosnovan na ideju i inicijativu prof. mr Miloša Zeca, koji i danas diriguje orkestrom.

U tom periodu orkestar je na edukativnom polju učestvovao na promociji muzičke škole u osam osnovnih škola na području opštine Prijedor i podjednako je kroz koncertnu praksu prisutan u kulturnom životu, kako grada, tako i BiH.

6yka.com