Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je od Senadina Čauševića saznao da je njegova porodica stradala i da su njihova tijela pronađena iza škole u Rizvanovićima kod Prijedora.

Muradif Čikotić se prisjetio 20. jula 1992. godine kada je, kako je rekao, srpska vojska izvršila napad na njegovo naselje Hambarine kod Prijedora. Tih dana je, kako je naveo, s bratom Mehmedom te Ismetom, Mustafom, Almirom, Admirom, Faudinom i Mustafom Čauševićem bio sakriven u improvizovanoj zemunici, nakon čega su se razdvojili.

“Nisam znao gdje su ostali. Gdje je moj brat Mehemed ne znam, ni danas ne znam gdje je… Ne znam za sudbinu ljudi koji su bili sa mnom”, izjavio je svjedok.

Čikotić je dodao da je kasnije sreo Senadina Čauševića koji mu je kazao da su Mustafa, Džemka, Faudin, Edin i Šefko Čaušević ubijeni. Prema riječima svjedoka, Senadin Čaušević mu nije pričao detalje, osim da su tijela stradalih pronađena iza škole u Rizvanovićima.

Sretko Pavić optužen je da je, kao pripadnik Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u drugoj polovini juna 1992. odveo pet civila na punkt u Rizvanovićima, zatvorio ih, a potom ubio.

Naredno ročište je zakazano za 4. juni.

BIRN