“Pelagićev runolist”, nagrada koju dodjeljuju Književna zajednica “Vaso Pelagić” i Zavičajno udruženje “Zmijanje”, u utorak uveče u Vijećnici kulturnog centra Banski dvor svečano je uručena književniku Nenadu Grujičiću, kada je održano i veče pod nazivom “Književni portret Nenada Grujičića”.

Nagradu je laureatu uručio Vinko Lolić, predsjednik ZU “Zmijanje”, nakon čega je uslijedio program, koji je trajao puna dva sata, a koji je vodio Ranko Preradović Deda, književnik i predsjednik KZ “Vaso Pelagić”, dok su o književnom djelu Nenada Grujičića pričali Nenad Novaković, Mirko Vuković, Milan Rakulj i Nikola Paripović. Sam Grujičić održao je besjedu o Vasi Pelagiću, ali je govorio i pjesme iz svih faza stvaralaštva. Opšte oduševljenje publike uslijedilo je prilikom čitanja poeme “Pokrivanje kuće” u kojoj je utkana potkozarska i krajiška ojkača, a koju je pjesnik pjevao na način kako su to radili stari pjevači iz ovih krajeva.
“Grujičić je, između ostalog, poznat i kao sakupljač ovih naših starih pjevanija. Njegova knjiga ‘Ojkača’ objavljena je u šest izdanja, a kao dopunjeno i prošireno izdanje skoro se pojavila i knjiga ‘Pjevaj ori, prozore otvori’. Ojkača je na taj način dospjela i u literaturu, a sada iz literature ponovo oživljava i čuva sebe od zaborava. Da osim toga ništa nije uradio, Grujičić bi opet zadužio ove krajeve i zaslužio sve moguće nagrade i pohvale”, kazao je Novaković.

Njegov mlađi kolega Mirko Vuković naglasio je da je “Pelagićev runolist” zapravo prva književna nagrada koju je Nenad Grujičić dobio u Banjaluci. Istoj onoj Banjaluci, dodaje Vuković, koju je zajedno s Prijedorom i Krajinom ovaj pjesnik mnogostruko opjevao i zadužio u svojim pjesmama.

“Ovu nagradu Grujičiću uručujemo pomalo i sa sramotom, ne Grujičićevom, nego našom sramotom. Već godinama Grujičićeve knjige u najužem su izboru književnih nagrada u Krajini, a sve vezano za ovaj toponim u njegovoj poeziji vidimo kao na dlanu. Onima koji se i ne slažu sa Grujičićem kao personom, poručio bih da je krajnje vrijeme da pročitaju ovog pjesnika i uvide da je jedan od najvećih u našoj poeziji”, ono je o čemu je, između ostalog, u podužoj besjedi govorio Mirko Vuković, nakon kojeg su pričali Milan Rakulj i Nikola Paripović osvrćući se na kulturnu misiju Nenada Grujičića i njegovu ulogu u očuvanju ijekavske tradicije srpskog pjesništva. Grujičić je na kraju podsjetio da ove godine slavi jubilej četiri decenije u književnosti, povodom kojeg je u izdanju “Prosvjete” skoro objavljeno i četvrto izdanje njegove prve knjige “Maternji jezik”. Tim prije, zaključio je laureat, uz pomenuti jubilej, čast je biti dobitnik nagrade za cjelokupno djelo s imenom Vase Pelagića, čija je misija imala sudbinske zadatke i rezultate.

Nezavisne novine