Dug prijedorskog “Vodovoda” za utrošenu električnu energiju od preko 10 miliona maraka i dalje je najveći problem ovog komunalnog preduzeća.

Naime, “Vodovod” je sa “Elektrokrajinom” prije četiri godine potpisao reprogram ovog duga, gdje bi za struju trebalo da plate oko 5.096.000 KM. Nakon toga, dug na obračunate kamate koji i čini veći deo u ukupnom dugu sa 5.721.000 KM, trebalo da im bude otpisan.

Direktor ovog preduzeća Vlado Reljić kaže da bi dug trebalo da otplaćuju 15 godina.

Prvu ratu u iznosu od 28.300 KM “Elektrokrajini” bi trebalo da plate u decembru ove godine.

-Pokušaćemo da sa “Elektrokrajinom” dogovorimo da nam početak otplate pomjere za još godinu dana i nadam se da ćemo uspjeti, jer mi smo veliki potrošači električne energije i sada sve svoje račune za struju redovno plaćamo, dok je taj dug nastao u ratnim godinama i stvaran je sve do 2013. godine – kaže Reljić.

Dodaje da su gubici vode u distributivnoj mreži i na kućnim priključcima takođe jedan od većih problema.

– Mi smo projektom “Seko” sanirali i proširili sistem vodosnabdjevanja, odnosno izvorišta, transportne cjevovode i rezervoare. Međutim, najveći gubici vode su u distributivnoj mreži, a u koju kroz projekat “Seko”, nije bilo značajnijih ulaganja – objašnjava Reljić. Ističe i da je priorite rekonstrukcija distributivne mreže u prigradskom i gradskom području.

– Imamo spremne projekte i vidjećemo da li od evropskih fondova možemo dobiti kredit za rekonstrukciju – priča on.

Istovremeno, “Vodovod” Prijedor je u prošloj godini poslovao pozitivno te ostvario dobit od 14.600 KM. Izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju usvojili su i odbornici Skupštine grada.

Primjedbu je imao odbornik SDS Milan Tubin i to na cijenu priključka vode.

– Ja uvijek pričam istu priču i apelujem na “Vodovod” i gradonačelnika da što prije sjednu i pokušaju riješiti problem izuzetno skupog priključka vode za mještane Janjića pumpe i nekih prigradskih naselja. On je možda ekonomski opravdan, ali mi moramo gledati i socijalnu stranu. Imate ljude koji ne rade i ne mogu ni kreditom da podnesu tu cenu – tvrdi Tubin.

Međutim, Reljić kaže da cijena priključka na “Vodovod” iznosi 900 KM i da je ona realana.

– Potrošači ne plaćaju sa tih 900 KM samo priključak. Od toga je 600 KM za šaht, vodomjer i cijev koja ide od mreže do kuće, a ostalih 300 KM je za učešće u radovima koji su prethodno izvedeni da bi se uradila mreža i dovela do kuće – objašnjava Reljić.

Dodaje da se oko 100 domaćinstava u Janjića pumpi priključilo na mrežu.

– Ostalo je oko 300 nepriključenih, ali oni pretežno imaju svoje bunare i često traže da se priključe na mrežu nakon kvara pumpi – tvrdi on.

U prošloj godini prijedorski “Vodovod” dobio je 271 novog potrošača, a godinu ranije njih 934.

Građani ne plaćaju vodu

Oko 22.350 potrošača prijedorskom “Vodovodu” duguju više od 5.500.000 KM. – Da bi naplatili potraživanja isključujemo i utužujemo dužnike. Isključeni potrošači se najčešće sami poslije priključuju i ne dozvoljavaju kontrolu. Zato ovaj problem pokušavamo da riješimo zajedno sa komunalnom policijom – kažu u “Vodovodu”.

EuroBlic-srpskainfo.com