U prepunom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Budimlić Japri nadomak Oštre Luke u četvrtak je svečano obilježen Spasovdan, jedan od najvećih pravoslavnih praznika.

Svetu liturgiju predvodio je paroh hadrovački Miladin Tešanović istakavši značaj ovog pravoslavnog sveca te poručio da se omasovljavanjem kroz molitvu ojačava vjera u samoga Boga.

Nakon liturgije, mjesne i opštinske delegacije na čelu sa načelnikom Oštre Luke Draganom Stanarom, položili su vijence i odali počast za borce ovog podgrmečkog kraja koji su stradali u proteklom ratu.

-Spasovdan je nakad u Japri bio simbol zajedništva, snage i vjere – pričaju tamošnji mještani.

Jedan od njih, Milorad Pavić, u izjavi za naš sajt rekao nam je da je nekad Japra „vrvila“ od naroda koji su dolazili iz svih krajeva.

-Nisu vremena kao nekad. Naroda je manje ali veselja i pjesme je itekako dosta – govori nam Pavić.

A za veselje i dobar štimung pobrinuli su se mladi Krajišnici, Božo i Repa, Nedeljko i Dragan te poznata pjevačica i najjači ženski krajiški vokal Dajana Vuković koja je i ovoga puta mnogobrojnu publiku pod šatorom digla na noge.

Hit za hitom, pjesma za pjesmom potrajala je do duboko u noć.

Poznati hit „Kupačica“, Krajišnika Nedeljka i Dragana, bila je najtraženija pjesma koja je publiku dizala na stolove pa i poznate prisutne političare koji su se bez obzira na sve ipak opustili do maksimuma.

Naravno, uz poneko pivo više.

Sljedeći “lom”, kako neki u šali kažu, zakazan je za Prokop, 21.jula na istom mjestu.

U srcu Grmeča, u poznatoj pitomoj Budimlić Japri.

Tekst I foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com