U BiH je zavladala prava pomama za nakitom od hirurškog čelika koji je cjenovno izuzetno pristupačan ovdašnjem stanovništvu i košta mnogostruko manje od srebrnog ili zlatnog.

U ponudi na internet oglasima ima svega i svačega od hirurškog čelika, od ogrlica ili takozvanih “kajli”, do narukvica, raznih privjesaka, minđuša itd.

Nudi se i nakit sa ugraviranim polumjesecom i zvijezdom, četiri “S”, zatim sa ljiljanima, krstovima, motivima manastira Ostrog, grbovima sa dvoglavim orlom, a cijene su prava sitnica – od 35 do 60 KM.

S obzirom da im kućni budžeti ne omogućavaju kupovinu nakita od zlata i srebra, brojni stanovnici BiH nabavljaju „čelični“ nakit.

– Pošto je ovo jeftino, a zlato sto puta skuplje, kupio sam ogrlicu od hirurškog čelika prije nekoliko mjeseci i sve sam isprovjeravao. Mada uvijek treba biti oprezan kada nešto kupuješ, ovo za sada ne hrđa i sija kao zlato ili srebro. Teško je skontati da je u pitanju čelik – kaže za SrpskaCafe Banjalučanin koji je pazario podebelu ogrlicu od hiruškog čelika.

Za to vrijeme, prodavci u svojim oglasima navode da njihov nakit od nerđajućeg čelika podsjeća na srebrni i zlatni, ali ima daleko prihvatljiviju cijenu.

Dodaju da je važno kupovati čelični nakit čija je legura „316L“, navodeći da je tvrđi od srebra pa ga je teže ogrebati, te da ne mijenja boju, ne rđa, ne oksidira i da nije opasan po zdravlje.

– Ovaj nakit je prilično tvrd i ne može biti slomljen. Za razliku od srebra ili zlata, ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje, čišćenje i brigu – objašnjavaju prodavci.

Ipak, dodaju da ovaj nakit treba skidati prilikom kupanja u termalnoj vodi koja sadrži sumpor, te ga ne izlagati deterdžentima ili hemijskim supstancama.

Milan Gnjatović iz Prijedora, koji se dugo godina bavi izradom ručno kovanih noževa, objašnjava da je hirurški čelik zapravo inoks, koji ima nekoliko hiljada legura.

– Moderni nerđajući čelici uz željezo sadrže i do 30 odsto hroma, za razliku od običnog čelika koji brzo oksidira na vazduhu ako nije zaštićen – kaže Gnjatović te dodaje da se antikorozivnost čelika postiže i dodavanjem nikla, molibdena, silicijuma, titanijuma, vanadijuma i drugih metala.

Srpskacafe.com
Foto – Nakit od Hirurskog Celika jewelry store ”BiH”