U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prijedoru 1992. godine, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je čuo za privođenje i ubistvo pet osoba na punktu u Rizvanovićima.

Nedeljko Lopar, bivši pripadnik Izviđačke grupe koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona, rekao je da je u ljeto 1992., po naredbi komandira Ljubana Vile, grupa otišla u Hambarine kao podrška u obezbjeđenju grupi vojnika koja je vršila pretres kuća.

Po završetku pretresa, prisjetio se svjedok, stigla je naredba od komandanta bataljona o formiranju punkta.

“Formirali smo punkt u školi u Rizvanovićima i ostali tu večer da dežuramo. Ujutro je stigla četa koja je to preuzela. Mi smo se smjestili u kuću do škole i ostali dvije sedmice. Jednu večer smo čuli za privođenja civila, a potom i njihova ubistva tu na punktu. Dvije žene i tri muškarca su bili tu. Komentarisali smo kako nema potrebe da se ubijaju civili. Neugodno mi je bilo zbog toga”, istakao je Lopar.

Sretko Pavić optužen je da je, kao pripadnik Volarske čete koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u drugoj polovini jula 1992., odveo pet civila na punkt u Rizvanovićima (opština Prijedor), zatvorio ih, a potom ubio.

Svjedok Duško Marčeta, bivši evidentičar Volarske čete i komandir grupe, kazao je kako je nakon formiranja punkta u Rizvanovićima otišao da ga preuzme sa grupom.

“Sa mnom u grupi je bio Sretko Pavić i njegov brat Slobodan kao i desetak drugih vojnika. Grupu su sačinjavali pripadnici različitih četa. Sretko je bio tu sa mnom svih sedam dana na straži. Nikakvih privođenja ni ubistava tu nije bilo”, posvjedočio je Marčeta.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj.

BIRN