Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Mići Jurišiću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području opštine Prijedor.

Tužilaštvo BiH u osam tačaka tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je u periodu od maja do septembra 1992. godine učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da će navode optužnice dokazati saslušanjem 40 svjedoka, od kojih je šest zaštićeno, kao i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza.

“Uvjereni smo da će nakon dokaznog postupka Sud steći, van svake razumne sumnje, dojam da je optuženi kriv za ubistvo pet civila i druga nečovječna djela koja mu se stavljaju na teret”, istakao je Odobašić.

Jurišićev branilac Svetozar Davidović nije iznosio uvodnu riječ, kao ni plan Odbrane, ali je od Sudskog vijeća zatražio da se na ročištima prave pauze jer, kako je kazao, njegov branjenik je “jako emotivan i bit će potrebe da se smiri”.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani na ročištu koje je zakazano za 24. maj.

BIRN