cjbpd-avgustCentar javne bezjednosti /CJB/ Prijedor pozvao je vozače poljoprivrednih vozila da poštuju obavezu da na javnom putu upravljaju tehnički ispravnim vozilom, a posebno da posjeduju i koriste rotaciono svjetlo.

“U prvih devet mjeseci ove godine dogodile su se 24 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači traktora, kao i dvije saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači radnih mašina. U njima je lakše povrijeđeno pet vozača traktora, jedan je zadobio teške tjelesne povrede, a tri su smrtno stradala”,navedeno je u saopštenju iz CJB Prijedor.

Iz CJB Prijedor ističu da dosadašnja iskustva pokazuju da znatan broj traktora nije registrovan, da su vozila tehnički neispravna, posebno kada je riječ o svjetlosnoj signalizaciji, da vozilom upravljaju lica koja nemaju uslove za to ili su pod dejstvom alkohola.

Iskustva pokazuju da se vrši nepropisan i nepravilan prevoz lica na traktorima i priključnim vozilima, te da najveći broj lica koja upravljaju i prevoze se ovom vrstom vozila ne poštuje saobraćajne propise i ne poznaje zakonske obaveze kojih se mora pridržavati prilikom učešća u soabraćaju.

“Policijski službenici će kroz dnevne rasporede rada i redovne patrolne naloge biti usmjereni na područja koja su u prethodnom periodu bila označena kao karakteristična za ovu vrstu vozila, kako bi se represivnim mjerama prema vozačima traktora i specijalnom prevencijom ostvarenom kroz kažnjavanje za počinjene prekršaje uticalo na navedene kategorije kako bi i vozači i njihova vozila što potpunije ispunjavali uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju”, piše u saopštenju.

Iz CJB-a ističu da je razlog više za provođenje akcije povećano prisustvo ovih vozila na putevima, jer se intezivno izvode poljoprivredni radovi zbog povoljnih vremenskih uslova.
SRNA