Nacionalni park Kozara tokom četiri mjeseca ove godine imao je 48.000 posjetilaca, što je za 2.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Rekord u broju posjetilaca obara se svake godine, pa je u ljepotama planine Kozare, tokom 2016. godine uživalo 103.000 posjetilaca, dok ih je prošle godine bilo čak 128.000.

Direktor Nacionalnog parka Kozara Dragan Romčević ističe da povećan broj posjetilaca, nastoje da zadrže bogatijim sadržajem.

– Pored toga što smo uredili pješačke i biciklističke staze, penjališta, mjesta za odmor i izletiša, mnogo smo uradili na uređenju izvorišta. Sada ih ima sedam i u planu je da ove godine uredimo još jedno, to je Paukovac kod Dugih njiva. Kozara je bogata izvorima, ali mi uređujemo one bliže puta – kaže Romčević i dodaje da još nije ispitana njihova ljekovitost. Navodi da bi ove godine trebalo da bude završena izgradnja i „Avantura parka”.

– Počeli smo radove prošle godine, ali imali smo nesreću sa olujnim vjetrom u decembru, koji je napravio ogromnu štetu u tom dijelu gdje smo planirali izgradnju. Veliki broj stabala, na koji smo postavili platforme i sajle, povaljao je vjetar, tako da je razmak između drveća sada velik, pa smo morali mjenjati lokaciju – priča Romčević. Dodaje da će „Avantura park” biti u blizini spomenika i skijališta.

– Drvene platforme biće na drveću na visini od tri metra pa više. Između stabala su razne prepreke kojima se kreće. One su uvezane sajlama, a korisnici parka će imati zaštitne prsluke i kacige. Biće i sajla na koturaljkama u dužini oko 50 metara – objašnjava Romčević. Navodi da će pored ovog parka za odrasle, biti i manji park za djecu, te da je to projekat Kluba ekstremnih sportova „Albatros” koji košta oko 20.000 KM.

Kao jedan od prioriteta, Romčević navodi i rekonstrukciju vodovodne mreže na Mrakovici jer zbog cjevovoda starog preko 50 godina problem sa vodosnabdijevanjem imaju svi objekti.

Kaže da je urađen i projekat za sanaciju stepenica na Mrakovici, budući da je jedan broj uništen u proteklom ratu kada je preko njih prevezen kamion. Međutim, još uvijek se traga za nesavjesnim vozačem koji je džipom prošle zime prešao preko stepenica i polomio ih oko 30.

Direktor Nacionalnog parka ističe da je zadovoljan što sportisti sve više koriste Kozaru, koja je inače poznata kao vazdušna banja.

– Nismo zadovoljni što još uvijek nisu u funkciji sportski tereni za fudbalere i košarkaše. Dobro je što je grad uradio regulacioni plan Benkovca i nadamo se da će se u budućnosti pojaviti investitor koji će urediti terene – priča Romčević. Dodaje da bi prosvjetni radnici više pažnje trebalo da posvete istorijskom značaju Kozare, na kojoj se vodila jedna od najpoznatijih bitaka Drugog svjetskog rata.

– Posjete školske djece svedu se na to da oni trčkaraju Mrakovicom, dok nastavnici sjede u ugostiteljskom objektu. Zanimljivo je da nastavnici iz manjih mjesta kao što su Ribnik i Drinić, redovno traže da im održimo istorijski čas, dok oni iz Prijedora i Banjaluke, zovu samo zbog popusta na cijenu ulaznice – tvrdi on. Dodaje da je godinama cijena karte za odrasle dvije marke, a za djecu marka. Karta za cijelu godinu plaća se 30 maraka, a za pola godine 20 maraka.

Posjetioca je najviše iz okruženja

Prirodnu ljepotu Kozare najviše koriste mještani susjednih opština. Romčević se nada da bi iduće godine mogao biti završen put dug 20 kilometara od Kozare do Podgradaca, jer je veliki broj posjetilaca iz Gradiške, Srpca i okolnih mjesta. Nakon toga, posvetiće se i obezbjeđenju novca za put prema manastiru Moštanici i Kozarskoj Dubici. Kozaru u zimskim mjesecima često posjećuju i mještani Hrvatske radi skijanja, dok Slovenci dolaze organizovano autobusima radi istorijskog značaja Krajiške ljepotice.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

PRIZNANJE ZA PRIJEDORČANKU GORDANU VILU NA FESTIVA... U Beogradu su uručene nagrade 23. Internacionalnog festivala reportaže i medija INTERFER. U kategoriji društveno-odgovorne reportaže naša novinarka Go...
U PRIJEDORSKOM NASELJU URIJE KRUŠKA RODILA DRUGI P... Da nisu samo ljudi zbunjeni klimatskim promjenama, pokazala je i jedna kruška u prijedorskom naselju Urije. U dvorištu Zorana Petrića kruška je rodila...
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA PRIJEDORA NA SAJMU P... Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, Vlade Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i načelnika Kozarske Dubice od...
PRIJEDOR: U PROTEKLOJ GODINI SA ZAVODA ZA ZAPOŠLJA... Predizborna kampanja. Cirkulirajuća, isprazna obećanja. Prebacivanje krivice za loše stanje u zemlji podsjeća na igranje ping-pong lopticom. U moru ta...
REKONSTRUKCIJA PUTEVA U PRIJEDORU: TENDERSKA ČUDES... Za rekonstrukciju puteva u Prijedoru čeka se odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojoj svakako ne bi bio prvi put da bude na strani lokalnog ...
GRIJANJE-KADA, KAKVO I POŠTO: PRIJEDORČANI NAJZADO... Bliži se početak sezone grijanja, a s njim i nedoumice građana - hoće li početi na vrijeme, kakav će biti kvalitet i koliko će plaćati... U Banjalu...
IRB DOBILA ZELENO SVJETLO ZA PRODAJU RŽR “LJUBIJA”... Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija Rudnika željezne ru...
PLAKATIMA U PRIJEDORU MAME ZANATLIJE U EU Kolika je potražnja za zanatlijama za rad u EU, pokazuje i potez jedne slovenačke agencije za posredovanje radne snage, koja je plakatima oblijepila u...