Državni sud potvrdio je optužnicu koja Slobodana Kneževića tereti za zločine počinjene na području Prijedora tokom jula 1992. godine.

Kneževića optužnica tereti da je od 27. do 30. jula 1992. sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Republike Srpske (RS) usmjeronog protiv bošnjačkog stanovništva opštine Prijedor.

U optužnici je navedeno da je Knežević kao pripadnik Vojne policije Šestog ljubijskog bataljona VRS-a, svjesno i značajno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opštine Prijedor sa ciljem progona nesrpskog civilnog stanovništva na diskriminatorskoj osnovi i to ubistvom civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema ranijim navodima Državnog tužilaštva, Knežević se tereti da je na lokalitetu Miska Glava sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje, te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija, a na teret mu je stavljeno da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

BIRN