Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je danas da konkurs za profesora „bosanskog jezika“ u osnovnoj školi u Kozarcu nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, te da se ispituje kako je takav konkurs uopšte raspisan.

-Bio sam na putu i rano jutros sam dao nalog pravnoj službi da ispita sve okolnosti pod kojima je došlo do raspisivanja takvog konkursa. Taj konkurs nije u skladu sa Ustavom i vidjećemo u narednim danima koje će mjere biti preduzete kako bi razjasnili tu situaciju-rekao je danas Malešević.

Podsjetimo, u Osnovnoj školi “Kozarac”, u istoimenom mjestu kod Prijedora, objavljen je konkurs za izbor profesora “bosanskog jezika”, za koji su i u Republičkom pedagoškom zavodu istakli da nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, jer se prema zakonu taj jezik ne može izučavati.

U Ustavu Srpske eksplicitno je utvrđeno da su službeni jezici Republike Srpske, jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda.

Konkurs koji je raspisala osnovna škola u Kozarcu zatvoren je 10. maja, a bio je objavljen na internet stranici Zavoda za zapošljavanje Srpske.

EuroBlic-srpskainfo.com

Vezane vijesti:

PRIJEDOR-KONKURS IZAZVAO POMETNJU: TRAŽE PROFESORA BOSANSKOG JEZIKA U ŠKOLI U RS