Sa područja Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke u prošloj godini zaposlena je 4.901 osoba, što je za 10 odsto ili 448 osoba više nego godinu dana ranije.

Ovo su podaci izneseni u informaciji o prošlogodišnjem radu prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS, koja je i usvojena na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora.

– Zaposleno je 1.500 osoba na neodređeno radno vrijeme, a na određeno vrijeme 3.401 osoba ili 69 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Broj sezonaca i pripravnika je zanemariv i ne prelazi jedan odsto – izjavio je Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske Filijale.

Najviše zaposlenih je iz Prijedora, njih 3.243, što je za 615 osoba više nego godinu dana ranije. Suvajac ističe da se broj nezaposlenih umanjuje i na području svih pet opština i to u posljednjih 11 godina.

– Krajem prošle godine registrovano je 10.939 nezaposlenih, što je za 11 odsto ili za 1.419 osoba manje od broja nezaposlenih u decembru 2016. godine, kada je ovaj broj bio 12.358 – poručio je Suvajac. Dodao je da je povećanju zaposlenosti doprinjelo otvaranje sedam privrednih društava, od čega je jedan novi trgovački lanac koji je zaposlio 83 radnika.

– Najviše zaposlenih je posao dobilo u ugostiteljkim preduzećima, hotelima, trgovačkim radnjama, institucijama za obrazovanje, prehrambenoj, drvnoj i tekstilnoj industriji – pojasnio je on.

Zanimljivo je da su u prošloj godini po broju novih zaposlenih radnika dominirali bolnica „Doktor Mladen Stojanović” i prijedorski Dom zdravlja, koji su zaposlili 35 radnika.

Suvajac je naveo da je putem Javnog poziva za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj u 2017. godini iz Prijedora zaposleno 20 medicinskih sestara opšteg i pedijatrijskog smjera.

– Radne dozvole za rad u Sloveniji, dobilo je 68 osoba, a njih 30 je u proceduri dobijanja radnih dozvola – precizirao je Suvajac. Budući da su u 2017. godini sa radom počeli i Okružno Tužilaštvo i Sud, zaposlili su 29 radnika čime su se našli na listi sa najviše novih radnih mjesta.

Onim što je čuo u Informaciji o radu prijedorskog Biroa, nije bio zadovoljan odbornik SDA, Ajdin Mešić.

– Kako ste se pripremili za dolazak investitora koji imaju u planu otvaranje novih proizvodnih pogona u Prijedoru? Da li radnici koji su zaposleni kod vas u prijedorskom Birou, obilaze naše firme i da li znaju koje su stvarne potrebe naših preduzeća? – upitao je on. Mešić tvrdi da odgovore na ova pitanja nije dobio te da je razočaran zaključkom iz prijedorske Flijale da nema masovnog odlaska mladih iz grada na Sani.

Od 10.939 nezaposlenih u regiji Prijedor, njih 6.057 su muškarci, dok su ostalo žene. U Prijedoru je nezaposlen samo jedan doktor nauka, i to je žena.

Korisni projekti za zapošljavanje

Zahvaljući projektima za samozapošljavanje, u regiji je posao pokrenula 21 osoba. Takođe novčano je podržano samozapošljavanje 25 demobilisanih boraca Vojske RS i devetoro djece poginulih boraca, dok je njih 20 zaposleno kod poslodavaca.

Kod raznih poslodavaca zaposleno je i 15 osoba starijih od 50 godina.

EuroBlic-srpskainfo.com