Trenutak kada na rukama dočekujete novorođenče ne može se porediti ni sa čim drugim, a plač tek rođenog djeteta najljepši je zvuk i najveća radost.

Ovim riječima je godine provedene u porodilištu opisala glavna sestra u porodilištu u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini Cica Novaković, povodom 5. maja – Međunarodnog dana babica. Za 15 godina, koliko radi kao babica, na svoje ruke sa osmijehom je dočekala stotine djevojčica i dječaka.

– Babica je spona između doktora i porodilje i veoma je važna za ženu u toj fazi između bola i radosti – kazala je Novakovićeva i dodala da će i ove, kao i svih prethodnih godina, dan posvećen babicama provesti na svom radnom mjestu, u porođajnoj sali.

Posao babice, kako kaže, zahtijeva mnogo strpljenja, a ljubav prema djeci razlog je što je izabrala baš ovu profesiju.

– Prvu bebu sam na ruke dočekala uz pomoć iskusnije babice. Osjećala sam neopisiv strah, ali i radost zbog novog života koji držim na rukama – istakla je Novakovićeva i dodala da je u bijeljinskoj bolnici lani obavljeno 990 porođaja.

Najljepših uspomena iz porođajne sale prisjetila se i nadzorna sestra porođajnog odjeljenja u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” Daliborka Marjanović, koja skoro četvrt vijeka radi kao babica.

– Poziv babice je najljepši i najhumaniji, ali i jedan od najodgovornijih. Kada plač novorođenčeta ispuni porođajnu salu i kada lice porodilje prekrije osmijeh, i mi koji smo pomogli jednom malom biću da dođe na svijet smo srećni i ponosni – rekla je Marjanovićeva.

Ona je istakla da je uloga babice važna ne samo na porodu, već tokom cijele trudnoće.

– Često mi mlade žene kažu kako sam porađala njihove majke kada su njih donosile na svijet, a sada i njima pomažem da što prije prigrle svoju bebu. To je najveća nagrada za svu ljubav i predanost poslu – kazala je Marjanovićeva.

Patronažna sestra i babica u penziji Nada Petković iz Banjaluke radni vijek je provela pomažući majkama sa tek rođenim bebama.

– U srcu nosim pregršt lijepih uspomena. Postala sam babica jer sam to oduvijek voljela, a i danas svaku bebu njegujem s mnogo ljubavi i pažnje. Zadovoljna sam današnjim mamama, ali i tatama, koji se mnogo trude da nauče sve – kazala je Petkovićeva i dodala da bez obzira na to što je u penziji ima pune ruke posla.

Punoljetstvo

Cica Novaković ističe da ju je nedavno jedna porodica pozvala na punoljetstvo djeteta koje je dočekala na ruke.

– Srećna sam što sam sa mnogim porodicama ostala u kontaktu i što me se sjećaju u takvim prilikama – istakla je Novakovićeva i dodala da su mnoge porodilje svojim kćerkama dale imena po njoj i njenim koleginicama iz porođajne sale.

Glas Srpske